Yrkesinriktade utbildningar och kurser

Här hittar du svar på vanliga frågor om våra avgiftsbelagda kurser och yrkesinriktade utbildningar online och i klassrum.

Online

Hur får jag praktisk information om den kurs eller utbildning som jag ska studera online?

Direkt efter din anmälan får du en automatisk bokningsbekräftelse till din mejladress. Inloggningsuppgifter mejlas inom två arbetsdagar efter din anmälan.

När startar onlinekursen?

Du väljer, den startar samma dag som du loggar in med de mejlade inloggningsuppgifterna från oss.

Hur länge kan jag vänta med att starta kursen efter att jag har fått inloggningsuppgifterna?

Du kan vänta högst 30 (trettio) dagar med att starta din kurs/utbildning. Sedan är inloggningsuppgifterna förbrukade. Det kostar 500 kronor att reaktivera länken till kursen/länkarna till utbildningen.

Kan man läsa kursen över sommaren också?

Javisst, våra online-lärare arbetar även sommartid.

I vilket tempo studerar jag utbildningen eller kursen?

Du väljer själv ditt studietempo och hur du fördelar timmarna under den tid som är angiven i webbtexten.

Hur har jag kontakt med läraren och när kan jag förvänta mig svar?

Du kan ställa frågor i studieplattformen och få svar minst en gång per vardag.

Jag läser en utbildning online hos er och undrar hur lång tid jag har på mig att fullfölja utbildningen.

I kallelsen framgår hur många månader du har som längst att fullfölja studierna.

Om jag inte hinner, kan jag få förlängd tid att studera klart?

Javisst, du kan köpa till förlängning av studietiden här: Online – förlängning

Antalet timmar som står angivet för varje del - är det själva undervisningstimmar?
Ja, de timmarna motsvarar den tid som undervisningen fysiskt i klassrum skulle ha tagit.

Tillkommer även timmar för självstudier?
Ja, det får du räkna med: det är givetvis individuellt hur mycket tid just du vill och behöver lägga på självstudier.

Funderar på hur mycket tid jag behöver avsätta, om jag kanske behöver gå ner i tid på jobbet?
Bra fundering, vissa deltagare har exempelvis tagit studieledigt en dag i veckan från en 100 %-iga tjänst under några månader, vissa deltagare både jobbar och studerar samtidigt.

Kan jag applicera det jag lär mig i Fortnox även i andra lönesystem, alltså att jag genom att arbeta i Fortnox även får förståelse/kunskap för hur jag hanterar lön i andra system?
Javisst, du kan applicera det du lär dig i ett system till ett annat.

Jag funderar på hur jag pluggar på ett bra sätt online, när jag sitter på distans. Har ni på Påhlmans Handelsinstitut några tips om vad jag bör tänka på?

 • Välj helst en ostörd studieplats, slå av ljudet och vibrationen på din telefon, lägg sedan bort den så att du inte ser om skärmen lyser upp.
 • Sitt som längst 30-40 minuter, försök även att stå upp och variera din kroppsposition. Ta efter varje 30-40 minuterspass en paus på 5-10 minuter där du stretchar/promenerar innan du fortsätter dina studier.
 • Sätt upp ditt egna schema med vilka dagar och tider som du har möjlighet att studera och följ det.
 • Läs andras frågor i chattforumet. så ser du också svaren på dem. Bidra gärna där med egna reflektioner och positiva tillrop.

Vad säger de studerande överlag om vad som är bra med online-studierna?

 • Bra röst på läraren, behaglig att lyssna på. 
 • Jag tyckte det var lätt att få svar från lärarna när jag behövde, samt att det var skönt att kunna lägga upp och planera kursen efter hur man själv önskade att studietiden skulle fördelas. Allt var mer än perfekt.
 • Är supernöjd, jag kunde läsa i min egen takt. Underbara lärare med stort tålamod och förståelse.
 • Olika typer av uppgifter vilket innebar variation: att få leta upp lagar och paragrafer själv. Att det var enkelt att hela tiden gå tillbaka för att repetera om det var något man funderade på och att det var lätt förståeligt.
 • Eftersom jag gick två olika kurser med två olika lärare så var kurserna bra på olika sätt och upplagda på olika sätt. Mycket bra presentationer och övningsprov under kursens gång där man kunde öva sina kunskaper innan prov. Bra upplägg på båda kurserna. Bra lärare med pedagogik på olika sätt. Mycket bra kontakt och snabba svar från skolan

Klassrum

Är jag garanterad en plats på utbildningen om jag skickat in en komplett anmälan?

Ja det är du. Var god observera även att vi inte garanterar att en utbildning/kurs startar då det beror på antalet anmälda deltagare.

När och hur får jag besked om jag har kommit in?

Du får en bokningsbekräftelse direkt efter din anmälan. Vi mejlar kallelsen och fakturan ungefär tio - sju dagar innan start.

Hur ansöker jag till en klassrumsutbildning på er skola?

Du är välkommen att göra din anmälan på vår hemsida.

Hur många deltagare är det i klassen och i vilka åldrar är de?

Max antal deltagare är 30. Vi har deltagare mellan 18 och 64 år.

Om jag blir sjuk och missar klassrumsundervisning, vad händer då?

Om du endast missar en lektion får du läsa ikapp hemma på eget ansvar. Kontakta läraren eller utbildningsledaren för att få tillgång till eventuellt studiematerial som använts under lektionen. Vid längre sjukfrånvaro under en kurs/utbildning kan du efter en dialog med utbildningsledaren få ett studieuppehåll: du måste återuppta dina studier inom ett år för att kunna slutföra dina studier utan extra kostnad. Att bevaka återupptagandet är ditt/deltagarens eget ansvar.

Kan jag vara i Påhlmans lokaler utöver lektionstid?

Ja det går bra, skolan har öppet kl. 08.30 – 21.00 på vardagar och helger kl. 9.00 – 16.00.

När är sista anmälningsdagen?

Vi tar emot anmälningar ända fram till start och ibland även senare om det finns plats.

Undervisningen (online och klassrum)

Varför ska jag certifiera mig på Påhlmans Handelsinstitut?

Certifiering används ofta för att visa att en person uppnått en viss grad av kunskap på området och förstärker ditt CV. Som skola har vi funnits sedan 1881 och i samspel med våra yrkesverksamma, professionella och noga utvalda lärare ger vi Påhlmans Handelsinstituts certifiering efter godkänt resultat på skriftlig tentamen. Utbildningarna är skapade i samarbete med företrädare från näringslivet och vår gemensamma ambition är att kunskaperna i våra utbildningar ska nå hela vägen till anställning. Vi har även samarbete med extern certifierare emellanåt, den informationen hittar du i respektive kurs/utbildning.

Vad har lärarna som undervisar på Påhlmans Handelsinstitut för utbildning och bakgrund?

Våra lärare är handplockade, yrkesverksamma konsulter från näringslivet med gedigen kunskap i respektive ämne samt bred erfarenhet av att undervisa vuxna.

Hur långa är kurserna eller utbildningarna?

Längden varierar för varje utbildning: vänligen titta på respektive kurs eller utbildning på vår hemsida, där hittar du antalet studietimmar (á 55 minuter).

Vad har ni för förkunskapskrav?

Förutom att du behärskar svenska i tal och skrift så är vårt studieutbud eftergymnasialt. Läs mer på respektive kurs/utbildning. Saknar du fullständiga gymnasiebetyg vänligen kontakta oss.

Jag har redan läst Löneadministration I. Hur kan det påverka mitt program och mitt pris om jag vill gå Certifierad Löneadministratör med bokföring?

Om det har gått mer än ett år sedan du började studera Löneadministration I, så har det tillkommit en hel del uppdateringar, så för att säkerställa att du får adekvata och aktuella kunskaper så rekommenderar vi att du läser om Löneadministration I inom programmet till att bli Certifierad Löneadministratör.

Vad händer när kursen/utbildningen är slut?

Alla kurser/utbildningar ger dig ett intyg under förutsättning att du har varit närvarande minst 70 %.  Du kan certifiera dig med en tentamen vilket ger ytterligare tyngd åt ditt CV. Det finns även fortsättningsmöjligheter för dig som vill fördjupa din kompetens ytterligare.

Om jag inte lyckas få godkänt på tentan, får jag göra om den då? Hur många gånger får man göra om en tenta?

När du får resultatet av din första tentamen från din onlinelärare, så ser du vad du behöver studera fördjupat för att få godkänt resultat. En omtentamen ingår i priset. Om du inte klarar tentamen en andra gång ber vi dig kontakta vår administration för att finna en möjlig lösning.

Finns det någon regel att om jag inte klarat tentamen på första försöket så måste jag göra den inom en viss tid, eller vänta en viss tid innan jag får göra tentamen igen?

Du väljer själv när du vill göra din omtentamen och det är rimligt att du väntar max två månader.

Vad händer om jag måste avbryta mina studier hos er?

Om du drabbas av sjukdom/olycka som gör att du inte kan fullfölja dina studier och det kan styrkas med läkarintyg, så återbetalas den del av avgiften som motsvarar resterande studietid exklusive en administrationsavgift (10%). Vänligen läs mer här om köpevillkoren.

Hur långt innan start kan jag avboka min plats kostnadsfritt?

Studier med startdatum: det är kostnadsfritt att avanmäla sig fram till tre (3) veckor innan start.

Online: Ångerrätten gäller i 14 dagar om du inte har loggat in på studieplattformen.

Erbjuder ni särskilt pedagogiskt stöd, exempelvis vid dyslexi?

För dig som har behov av särskilt studiestöd erbjuds utrymme för utökad tid gällande inlämningsuppgifter och mer tid för genomförande av tentamen.
Vid särskilda behov vänligen kontakta oss på Påhlmans innan anmälan på info@phi.se eller 010-157 64 34.

Finansiering

Kostar det något att studera era utbildningar?

Ja, både kurser och utbildningar är avgiftsbelagda. Om du ansöker till våra YH-utbildningar gäller andra regler.

Får jag delbetala avgiften?

Javisst, som privatperson kan du välja Paynova faktura vid betalningsmetod och själv bestämma hur du vill delbetala: betala i egen takt eller till ett fast belopp per månad.

Hur och när betalar jag min avgift?

Du betalar direkt om du väljer betalningsalternativen kort eller Swish. Du kan även välja Paynova faktura som ska betalas inom 14 dagar från utställd faktura.

Om ett utländskt företag betalar anmäler du dig som privatperson och väljer Påhlmans Handelsinstitut Faktura och noterar fakturauppgifter i meddelanderutan alternativt kontaktar info@phi.se.
Våra köpevillkor.

Finns det möjlighet att studera hos er om jag har A-kassa?

För dig med A-kassa så kan det finnas möjlighet att behålla ersättningen om du söker heltidsarbete och står till arbetsmarknadens förfogande. Kontakta din A-kassa och fråga, om du behöver intyg så anmäl dig och notera "Intyg A-kassa", din anmälan gäller då endast om du får klartecken.

Är era kurser och utbildningar studiemedelsberättigade?

Våra YH-utbildningar är studiemedelsberättigade, våra öppna kurser och utbildningar är det inte. Tips: Vissa fackförbund hjälper sina medlemmar att kompetensutveckla sig genom att erbjuda studiebidrag och/eller ersättning för studielitteratur.

Finns det någon annan finansieringsmöjlighet?

Javisst, i samarbete med Human Finans erbjuds förmånliga lån för avgiften.

Ett företag ska betala min utbildning, hur fungerar det?

Vid anmälan fyller du först i dina personuppgifter, sedan går du vidare till nästa sida: under rubriken “Vem betalar?” så kryssar du i “Företag/organisation”. Där fyller du i resterande information om fakturamottagaren och väljer givetvis “Faktura”.

Var kan jag lättast inhandla min studielitteratur?

Under din studietid på Påhlmans Handelsinstitut så får du 6 % i rabatt på Bokus och 10 % i rabatt på Akademibokhandeln.

Finns det någon extra bonus för mig om jag väljer att köpa en av era certifieringsutbildningar?

Ja, du får tillgång till tusentals yrkesinriktade video-kurser på LinkedIn Learning. Där finns både långa och korta kurser skapade av branschexperter, och du kan välja att både utveckla och stärka kompetenser kostnadsfritt (under ett år) inom mängder av områden. Vår administration ger åtkomst till LinkedIn Learning en gång i kvartalet.

Övriga frågor

Hur lätt är det att skaffa sig jobb om jag studerar någon av era certifieringsutbildningar? Många arbetsgivare har krav på ”universitets/högskoleexamen”: hur står sig era utbildningar gentemot det?

Alla våra utbildningar är utvecklade i nära samarbete med seniora företrädare från näringslivet.
Kunskapsmässigt räcker våra utbildningar hela vägen fram till anställning.

Vissa arbetsgivare kräver universitetsstudier, vissa tycker att du är anställningsbar direkt efter en av våra utbildningar. Många arbetsgivare känner till vårt 140-åriga varumärke och uppskattar de utbildningar vi erbjuder samt de praktiska kunskaper de studerande får med sig. En fördel är också att våra lärare är yrkesverksamma.

Vi brukar råda våra studerande att undersöka vilka arbetsgivare som de vill jobba för, samt ta reda på just deras anställningskriterier. Ytterligare ett tips är att skicka spontanansökningar till företag där du vill arbeta, om än de inte har publika platsannonser.

Behöver jag förkunskaper för att kunna anmäla mig till en av era utbildningar eller kurser?

Både ja och nej: vårt studieutbud är grundläggande och eftergymnasialt. Vissa av dem är fortsättningskurser. Det viktigaste är att du är motiverad, intresserad och vill satsa helhjärtat på dina studier. Du hittar information om förkunskaper på respektive utbildning och kurs på vår hemsida.

Ser under ”Förkunskaper” att jag ska ha gymnasiekompetens, vad innebär det?

Att ha gymnasiekompetens innebär:

 • att du har studerat på gymnasiet.
 • att du har ett antal godkända betyg i gymnasiala kurser.
 • att du har hunnit bli minst 18 år gammal. 

Finns det möjligheter att köpa mat och fika i huset eller i närområdet?

Javisst, på entréplanet finns ett café med generösa öppettider. På plan fyra har vi ett pentry där du kan värma medhavd mat, kylskåp, porslin, bestick och kaffe- och vattenkokare. I området finns flertalet caféer, restauranger och matvarubutiker.

Har ni öppet hus?

Vi erbjuder ett flertal informationsmöten inför våra utbildningsstarter varje termin. Anmälan gör du via hemsidan eller mejla till info@phi.se. Passar inget av de datumen så är du välkommen att boka ett personligt möte via nämnda mejladress.

Erbjuder ni rabatter?

Vi erbjuder rabatter till några utvalda samarbetsföretag. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att få information om kampanjer, erbjudanden och andra nyheter. (Våra erbjudanden/rabatter kan inte kombineras med varandra. Rabatter gäller endast när du anger gällande rabattkod vid anmälan på vår hemsida i rutan Meddelande till Påhlmans.)

Hjärtligt välkommen att kontakta oss!

Ingen fråga är för liten eller för stor - du är alltid välkommen att kontakta oss på Påhlmans Handelsinstitut.