Juridik

"Utbildningen Paralegal öppnade många dörrar för mig"

Rojen Daran tog sin examen från YH-utbildningen Paralegal i december 2021. Sedan dess har han arbetat som domstolshandläggare på Kammarrätten i Stockholm.

Vad gör du idag?

Jag jobbar som domstolshandläggare på Kammarrätten i Stockholm och har gjort det i två år nu. Jag jobbade även som timanställd under utbildningen.

Vilka möjligheter har utbildningen Paralegal bidragit till?

Paralegal-utbildningen öppnade upp många dörrar för mig, sedan valde jag att gå igenom den dörren som passade mig bäst helt enkelt. På grund av utbildningen Paralegal kan jag nu säga att jag är en paralegal, en titel som nu för tiden väger tungt och eftersöks både från privat och statligt håll.

Det utbildningen har bidragit till för mig är möjligheten till LIA-perioderna (Lärande I Arbete). Under LIA 1 var jag på Kammarrätten i Stockholm och under LIA 2 var jag på Rättssekretariatet på Utbildningsdepartementet. Dessa 22 veckor var den viktigaste delen i utbildningen och gav mig erfarenhet som kurslitteraturen aldrig kunde erbjuda. På praktikplatserna fick jag utföra de arbetsuppgifter som en domstolshandläggare eller en assistent har. Dessa praktiska kunskaper ger arbetsgivaren en större trygghet vid anställning. De vill att man ska ha kött på benen eller ha någon form av relevant utbildning.

Vilka framtidsplaner har du?

Just nu försöker jag vidareutbilda mig på jobbet. En framtidsplan är bland annat att bli domstolshandläggarchef. Men som paralegal har jag möjlighet att arbeta inom flera flera olika myndigheter och byråer då mina arbetsuppgifter täcker många områden inom arbetsmarknaden, så vem vet om jag får något annat intresse i framtiden.

Vad har du för tips till den som funderar på att söka Paralegal på Påhlmans Handelsinstitut?

Utbildningen passar dig om du vill arbeta som paralegal, en yrkesroll som du vet att du kan vara grym på, men saknar dokumenterad erfarenhet av och därför inte kommer inte in på arbetsmarknaden. Eller om du är intresserad av juridik men kanske inte vet vilket nästa kapitel i ditt liv är, då underlättar det att vara utbildad paralegal. Att vara paralegal öppnar så många dörrar för dig att välja mellan. Är det något för dig då rekommenderar jag att du går paralegal-utbildningen på Påhlmans Handelsinstitut.  

Med den här utbildningen kan du jobba inom väldigt många områden, inte bara på myndigheter och byråer utan det kan vara på en bank eller ett företag som tillverkar tv-spel.

Paralegal är som att säga en ”Super assistent”, och de flesta yrken i Sverige har behov av just en ”Super assistent”, så om du är sugen, ta hoppet och anmäl dig till utbildningen.