Juridik

Jobba som kvalificerad juristassistent

En juristassistent jobbar på en advokatbyrå eller liknande och hjälper juristerna i deras arbete. Du är spindeln i nätet på byrån vilket innebär en stor variation av arbetsuppgifter. En kvalificerad juristassistent har oftast utbildat sig till paralegal eller liknande, medan en icke-kvalificerad juristassistent bara har gymnasieutbildning. Då oftast från gymnasiets ekonomiprogram med inriktning mot juridik.

Efter ett par år inom yrket har en kvalificerad juristassistent snittlönen på 34 300* kronor. Det kan dock variera mycket från byrå till byrå. De större byråerna erbjuder oftast större möjligheter till karriär- och löneutveckling, särskilt om de ligger i någon av landets storstadsregioner.

Vad gör en juristassistent?

En kvalificerad juristassistent har arbetsuppgifter som är av väldigt skiftande karaktär. Ofta är det en blandning av administration, en del receptionistarbete och mer avancerat juridiskt förarbete. Du kan räkna med att få skriva väldigt mycket så det är viktigt att du är bra på att hantera det svenska språket. Det kan röra sig både om formella juridiska inlagor och om olika typer av affärskorrespondens.

Du sköter det praktiska på byrån. Bokar möten och svarar i telefon. Men du kan också räkna med att få jobba med inhämtning av uppgifter och sammanställande av det underlag som juristerna använder i sitt arbete. Dina arbetsuppgifter varierar vanligtvis med din utbildningsnivå.

Utbildning till juristassistent

För att bli kvalificerad juristassistent är en av de bästa vägarna att gå en utbildning som till exempel paralegal. Det här är en relativt ny typ av utbildning i Sverige, men det är en växande yrkeskategori som efterfrågas mer och mer i takt med att byråerna får upp ögonen för värdet av att anställa assistenter med mer kompetens än sekreterare.

YH-utbildningen Paralegal pågår under 80 veckor och är praktiskt inriktad. Du kommer få läsa grundläggande juridik och ekonomi samt ha praktik på en arbetsplats vilket är ett bra sätt att förbereda dig för yrkeslivet.

*Källa: Yrkeskollen 2022