Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Juridik

Jobba som kvalificerad juristassistent

YH-utbildning27 April 2021
En juristassistent jobbar på en advokatbyrå eller liknande och hjälper juristerna i deras arbete. Du är spindeln i nätet på byrån vilket innebär en stor variation av arbetsuppgifter. En kvalificerad juristassistent har oftast utbildat sig till paralegal eller liknande, medan en icke-kvalificerad juristassistent bara har gymnasieutbildning. Då oftast från gymnasiets ekonomiprogram med inriktning mot juridik.

En kvalificerad juristassistent har ingångslön på cirka 27 000 kronor i månaden. Efter ett par år inom yrket har en kvalificerad juristassistent lön på strax över 30 000 kronor. Det kan dock variera mycket från byrå till byrå. De större byråerna erbjuder oftast större möjligheter till karriär- och löneutveckling, särskilt om de ligger i någon av landets storstadsregioner.

Vad gör en juristassistent?

En kvalificerad juristassistent har arbetsuppgifter som är av väldigt skiftande karaktär. Ofta är det en blandning av administration, en del receptionistarbete och mer avancerat juridiskt förarbete. Du kan räkna med att få skriva väldigt mycket så det är viktigt att du är bra på att hantera det svenska språket. Det kan röra sig både om formella juridiska inlagor och om olika typer av affärskorrespondens.

Du sköter det praktiska på byrån. Bokar möten och svarar i telefon. Men du kan också räkna med att få jobba med inhämtning av uppgifter och sammanställande av det underlag som juristerna använder i sitt arbete. Dina arbetsuppgifter varierar vanligtvis med din utbildningsnivå.

Utbildning till juristassistent

För att bli kvalificerad juristassistent är en av de bästa vägarna att gå en utbildning som till exempel paralegal. Det här är en relativt ny typ av utbildning i Sverige, men det är en växande yrkeskategori som efterfrågas mer och mer i takt med att byråerna får upp ögonen för värdet av att anställa assistenter med mer kompetens än sekreterare.

YH-utbildningen Paralegal pågår under 80 veckor och är praktiskt inriktad. Du kommer få läsa grundläggande juridik och ekonomi samt ha praktik på en arbetsplats vilket är ett bra sätt att förbereda dig för yrkeslivet.

Liknande artiklar

Juridik

Bli jurist

Att bli jurist är ett väldigt spännande karriärval. Med en sådan utbildning har du många möjligheter till att få ett välbetalt och intressant jobb. En vanlig ju...

YH-utbildning27 April 2021
Läs vidare om "Bli jurist"
Juridik

Arbeta som paralegal

Paralegal är en relativt sett ny yrkeskategori i Sverige. Yrkesrollen har beskrivits som ett mellansteg mellan en juristsekreterare och en biträdande jurist, vi...

YH-utbildning27 April 2021
Läs vidare om "Arbeta som paralegal"
Juridik

Arbeta som domstolshandläggare

En domstolshandläggare, eller domstolssekreterare som det också kallas, är den som ser till att det dagliga arbetet på en domstol fungerar. Utbildning till doms...

Certifieringsutbildning19 Mars 2021
Läs vidare om "Arbeta som domstolshandläggare"