Juridik

Arbeta som domstolshandläggare

En domstolshandläggare, eller domstolssekreterare som det också kallas, är den som ser till att det dagliga arbetet på en domstol fungerar. Utbildning till domstolshandläggare som krävs är i grunden bara gymnasieutbildning, gärna med inriktning mot juridik. Men eftersom det är stor konkurrens om dessa jobb kan det vara en fördel att gå en mer specificerad utbildning för att öka dina möjligheter att kunna bli domstolshandläggare. En tänkbar utbildningsväg är att gå ett kortare program på Yrkeshögskolan för att bli paralegal.

I genomsnitt har domstolshandläggare lön på 34 300* kronor i månaden - men det kan variera något beroende på vilken ort du arbetar i. Storstadsregionerna har oftast ett något högre löneläge.

Dina arbetsuppgifter som domstolshandläggare

Vad gör en domstolshandläggare? Arbetsuppgifterna är varierande. Det är du som sköter det praktiska i samband med en rättegång eller ett tvistemål. Du bokar möten, ser till att förbereda underlag och du säkerställer att allt material som produceras dokumenteras och arkiveras på ett korrekt sätt.

Även om du inte själv är jurist är det mycket juridik och juridisk terminologi i jobbet, vilket kräver att du är insatt i de regler och krav som finns. Det kan få stora konsekvenser i form av ogiltigförklarande av domar eller tidsfrister som går ut om dokumentationen och handläggandet inte följer de lagkrav som finns.

Som domstolshandläggare behöver du vara en noggrann, strukturerad och ordningsam person för att kunna få domstolens arbete att flyta. Du måste också ha en hög grad av stresstålighet för att kunna hantera många ärenden på en gång. Eftersom du kommer att ha mycket kontakt med exempelvis annan domstolspersonal, advokater, åtalade människor, med flera är det en fördel om du dessutom har ett stort människointresse och ett serviceinriktat tänkande samt gillar att träffa och hjälpa folk.

*Källa: Yrkeskollen 2022