Juridik

Paralegal, vägen till en ny karriär

För Jack Ågren har passionen för rättvisefrågor varit en stark drivkraft genom hela hans juridiska karriär. Som lärare på Påhlmans Handelsinstituts YH-utbildning Paralegal får han dela med sig av både sin entusiasm för juridikens värld och sin expertis inom främst straffrätt.

"Det som intresserar och lockar mig mest är rättvisefrågor", förklarar Jack, vars passion för ämnet har erbjudit honom ett spännande och mångfacetterat yrkesliv, från akademiska utmaningar som doktorand till praktisk erfarenhet vid Migrationsverket och tillbaka till universitetsvärlden som forskare och lärare.

Till vardags arbetar Jack som professor på Handelshögskolan vid Karlstads universitet där han forskar och bedriver undervisning i straffrätt. Hans breda och djupa kunskaper gör honom till en inspirerande lärare också för blivande paralegals.

Mångsidig utbildning

Den tvååriga YH-utbildningen Paralegal är skapad för att möta branschens krav och öppnar även dörrar till en mångfald av karriärmöjligheter. Med en kombination av teoretisk undervisning och praktisk erfarenhet genom LIA (lärande i arbete), är utbildningen skräddarsydd för att rusta våra studerande för arbetslivet.

Jack har undervisat på paralegal-utbildningen sedan 2010 och är med i ledningsgruppen sedan 2016. Med fokus på straffrätt, straffprocessrätt och förvaltningsrätt delar Jack med sig av sin breda expertis och praktiska erfarenhet för att vägleda och inspirera blivande paralegals.

"Jag trivs väldigt bra på Påhlmans Handelsinstitut och att undervisa på utbildningen Paralegal", säger Jack. "Klasserna består ofta av en härlig mix av deltagare i olika åldrar och med skilda erfarenheter vilket skapar en bra dynamik i undervisningen."

Som yrkesförberedande utbildning måste Paralegal hållas aktuell och möta de krav på kvalitet och kompetenser som företag i branschen kräver.

"Under min tid som lärare har jag varit med om att paralegal-utbildningen har strukturerats om genom att ändra kursutbudet", säger Jack. "Den måste vara aktuell så att våra studerande har rätt kunskaper för att kunna få praktikplatser och därefter jobb."

En framtid med många möjligheter

En av de mest lockande aspekterna av Paralegal-utbildningen är dess bredd. Med kurser som spänner över juridik, ekonomi, digitalisering och kommunikation, erbjuder utbildningen en solid grund för att våra studerande ska kunna arbeta flera inom flera olika sektorer och arbetsmiljöer.

"En paralegal kan arbeta på exempelvis advokatbyråer och i offentliga verksamheter", förklarar Jack. "De är en viktig tillgång – deras kunskaper och färdigheter gör dem attraktiva på arbetsmarknaden. Jag är övertygad om att våra studerande har en spännande framtid framför sig", avslutar Jack..