Juridik

Marina fick jobb innan avslutad utbildning

Redan innan Marina avslutade sina studier på Påhlmans 2-åriga YH-utbildning Paralegal, fick hon jobb. Fem månader innan examen hade hon redan hunnit arbeta aktivt som Paralegal tack vare sin LIA-praktik.

"Mötet varade 10 minuter, sedan var jobbet mitt"

Marina Mokos har en bakgrund inom flera olika branscher som detaljhandeln, hotell- och resturang och Service Center på Stockholmsmässan. 2020 valde hon att börja på YH-utbildningen Paralegal vid Påhlmans Handelsinstitut. Med sin framåtanda i jakten på en praktikplats lyckades hon få jobb i yrkesrollen redan innan examen.

– När vi skulle ut på vår andra LIA praktik tänkte jag först att jag bara skulle söka en vanlig praktikplats, men samtidigt ta chansen att även utforska mina möjligheter för att få jobb. Så jag skrev i min ansökan att jag var ute efter praktik men även intresserad av att börja arbeta. Ganska omgående fick jag svar och blev inbokad på intervju. Mötet varade i 10 minuter, sedan var jobbet mitt!

Efter att ha varit mammaledig med två små barn hemma, valde Marina att ta steget och satsa på sig själv, något hon tackar sig själv för idag.

– När man har två små barn är det det lätt att glömma bort sig själv då fokuset naturligt hamnar på dem. Men jag behövde känna att jag gjorde något bra för mig själv. Det var såklart en speciell känsla att sätta sig i skolbänken igen efter så många år, men det var bara roligt att få vara student igen.

"Jag redovisade från sjukhussängen"

Marina har många fina minnen från utbildningen och specifikt ett grupparbete som inte riktigt blev som det var tänkt...

– För mig var det viktigt att alltid prestera och göra bra ifrån mig på redovisningarna som skedde via Teams: En av de gånger vi skulle ha gruppredovisning, var jag inlagd på sjukhuset med min son. Min grupp och lärare var väldigt stöttande och sa att jag kunde avstå från redovisningen den dagen - MEN jag är en person som aldrig sviker eller ger upp oavsett vad, så jag körde min del från sjukhussängen helt enkelt.

Marina är särskilt nöjd med Påhlmans lärare som hon upplevde som en stor bidragande faktor till hennes studiemotivation.

– Lärarna var verkligen hur bra som helst och väldigt förstående och fina människor. De fanns alltid till hands om det var något jag behövde hjälp med och det märktes att de älskar sitt jobb vilket såklart påverkade min trivsel och studiemotivation.

"Våga visa framfötterna"

Avslutningsvis vill Marina uppmana framtida studerande att våga och vara aktiva under sin studietid.

– Våga visa framfötterna, stick ut och var aktiv under utbildningen både socialt och studiemässig. Att vara förberedd till lektionerna hjälper mycket samt att vara ute i god tid när du ska söka LIA-plats. Min första praktik var otroligt utvecklande och jag är så tacksam att jag fick uppleva den tiden på advokatbyrån. Jag lärde mig mycket tack vare dem.