Juridik

Bli advokatsekreterare

Att jobba som advokatsekreterare är ofta väldigt spännande. Du får följa med juristerna på många olika uppdrag och se den juridiska världen inifrån.

För att bli advokatsekreterare är en bra ingång att gå en utbildning på Yrkeshögskolan (YH) och bli paralegal. Då får du lära dig viss grundläggande juridik och få all den administrativa kunskap du behöver ha med dig i bagaget för att kunna sköta jobbet. I utbildningen ingår det alltid praktik på en riktig arbetsplats vilket är en fördel för den som redan under utbildningen vill testa på jobbet. En utbildning till advokatsekreterare kan också öppna upp andra karriärvägar inom juridiken. Du kan till exempel välja att jobba på domstol om du efter ett par år på en byrå vill testa något annat.

Vad gör en advokatsekreterare?

En advokatsekreterare har arbetsuppgifter som kan skilja sig mycket från en dag till en annan. En dag jobbar du med att ta hand om förordnanden från olika typer av domstolar och ser till att de hanteras rätt. En annan dag sitter du i receptionen och den tredje bokar du möten eller sitter med och för anteckningar. Du är helt enkelt advokaternas högra hand och den som ser till att vardagen fungerar på byrån.

Att arbeta som advokatsekreterare innebär mycket administration. Det gör att ett stort ordningssinne och en känsla för detaljer krävs för att bli framgångsrik. Du behöver också kunna vara diskret eftersom du kommer få veta en hel del om byråns kunder som du inte får prata om utanför jobbet.

Löneläget för advokatsekreterare

En erfaren advokatsekreterare har en snittlön på 34 300* kronor i månaden, men den som är duktig och har erfarenhet kan räkna med att få en högre lön än så.

*Källa: Yrkeskollen 2022