Juridik

Lilla studerar till paralegal på distans

Lilla flyttade till Sverige från Ungern för sex år sedan och är i färd med att ta sin examen som Certifierad Paralegal på Påhlmans Handelsinstitut till sommaren. Intresset för juridik har funnits sedan ung skolålder. Vi ställde några frågor till Lilla om hennes studietid och tankar om framtiden.

Intresset för juridiken blev vägen in

Lilla studerade på universitetet i Ungern innan flytten till Sverige för sex år sedan. Då läste hon Samhällsvetenskap och internationella relationer som gjorde att hon fick upp ögonen för juridiken som ämnesområde.

– När jag kom till Sverige fokuserade jag på att lära mig språket så snabbt som möjligt men eftersom jag inte visste vad jag ville jobba med började jag inom restaurangbranschen. När mina språkkunskaper blev tillräcklig bra, fick jag jobb som frilansande översättare vid sidan av mitt heltidsjobb. Jag jobbade mest med juridiska texter vilket väckte intresset för juridiken igen.

När intresset för juridiken väckts till liv började sökandet efter den rätta utbildningen.

– Jag blev glatt förvånad när jag upptäckte att yrkesrollen paralegal fanns i Sverige då jag trodde att den enbart ingick i det amerikanska systemet. Så jag började söka efter utbildningar och landade på Påhlmans hemsida där jag kände direkt att det var rätt. Jag skickade in min ansökan och blev antagen.

"Jag har fått klasskamrater från hela landet"

Lilla är mycket nöjd med upplägget på utbildningen som även öppnat upp för områden hon inte visste att hon var intresserad av.

– Under utbildningen har jag skaffat mycket kunskap inom olika områden. Kursmaterialet är väl uppbyggt, genomtänkt, logiskt och lärarna är väldigt kompetenta. Man får inblick i flera olika områden under utbildningen och i mitt fall ledde det till att jag blev intresserad av ämnet Research som är minst lika viktigt i rollen som paralegal.

Att studera 100 % på distans var Lilla först nervös inför, något som snabbt ändrades när studierna väl satte igång.

– Jag har studerat enstaka kurser på distans innan jag började på Påhlmans men var ändå nervös för jag visste inte hur det skulle gå att genomföra en hel utbildning på distans men det har gått utmärkt, tack vare ett flexibelt upplägg på kurserna och bra kommunikation med lärarna. Kan man inte delta på lektionerna live finns alltid inspelningarna på plattformen i efterhand.

– Påhlmans har varit väldigt flexibla och hjälpsamma och till stor hjälp för mig som studerar och jobbar samtidigt. Jag har kunnat delta i en utbildning utan att behöva vara på plats i Stockholm och fått klasskamrater från hela landet.

"Utbildningen visar vilka vägar man ska ta för att bygga en karriär"

Avslutningsvis vill Lilla starkt rekommendera utbildningen till alla som har ett intresse för området juridik.

– Det är roligt att utvecklas och upptäcka nya saker om sig själv och den här utbildningen möjliggör det och visar vilka vägar man ska ta om man vill bygga en karriär. Utbildningen passar dig som är helt ny eller som vill vidareutbilda sig inom fältet. Det är alltid värt att satsa på din karriär med ny kunskap, det öppnar dörrar för nya möjligheter.