HR & Ledarskap

Jobba som personaladministratör

En personaladministratör har arbetsuppgifter som kan vara ganska varierande. Bland annat är det du som ser till att allt som har med rekryteringar och anställningar fungerar. Det innebär inte bara att du är med när någon börjar på ett företag, utan du kommer finnas i bakgrunden och se till att allt som rör den personens anställning fungerar under hela dennes tid på arbetsplatsen. Det är ett jobb som kanske inte syns så mycket, men som är väldigt viktigt.

Vad gör en personaladministratör?

Du är ofta en av de första kontakterna en person har med företaget eftersom du hjälper till med att utvärdera ansökningar och bokar in intervjuer. När någon väl är anställd har du i uppdrag att se till att alla avtal skrivs och att personen i fråga får en arbetsplatsintroduktion.

Under tiden en person är anställd har du koll på att rätt lön betalas ut och att pensionsavsättningar görs. Du hanterar också den praktiska administrationen kring saker som semestrar och friskvårdsbidrag, så var beredd på att hantera flera olika IT-system.

Utbildning till personaladministratör

För att bli personaladministratör kan du antingen läsa på högskola, gå en YH-utbildning eller en certifieringsutbildning. På högskolan är det antingen ekonomi, juridik eller HR som gäller. Ett bra alternativ till en högskoleutbildning är certifieringsutbildingar. De är kortare, mer praktiskt inriktad och innehåller ofta arbetsplatsförlagd praktik vilket gör att du redan under din utbildningstid kan få kontakt med arbetsmarknaden. Dessutom har vi andra kurser som du kan komplettera med inom området om du vill få en bredare kunskap.

Snittlönen för en personaladministratör är 44 900* kr i månaden. Lönen varierar beroende på var i landet du jobbar och om du är verksam inom den privata eller offentliga sektorn. Som nyutbildad får du oftast en lägre lön.

*Källa: Yrkeskollen 2022