Lön

Arbeta som löneadministratör

Som löneadministratör ansvarar du för att samtliga löner blir korrekta och att de betalas ut i tid. En löneadministratör har även arbetsuppgifter som inkluderar viss bokföring i olika datorprogram. Du kan dessutom få ta hand om arkivering, bevakning av leveranser och orderplock.

Din lön varierar beroende på utbildning och erfarenhet. Om du har en längre utbildning får du vanligtvis en högre lön. Medellönen för en erfaren löneadministratör är 32 000-40 000* kronor i månaden.

Utbildning för löneadministratör

Det finns ett flertal alternativ när det gäller utbildning för att bli löneadministratör men det krävs oftast mer än bara en gymnasieutbildning. Vi erbjuder certifieringsutbildningar som exempelvis Certifierad Löneadministratör med personaladministration och Certifierad Löneadministratör med bokföring. Utbildningarna innehåller bland annat kurser i personaladministration, löneadministration och arbetsrätt. Vi erbjuder även påbyggnadskurser för dig som redan jobbar som löneadministratör.

Karriärmöjligheter för löneadministratörer

Löneadministratör är ett framtidsyrke då det idag råder brist på arbetskraft. Det är ett jobb som kräver god människokännedom, en känsla för ekonomi och siffror samt förmåga att snabbt lära sig olika system. Det gör också att det är ett kul och omväxlande yrke där du kommer i kontakt med många olika människor. Som löneadministratör behöver du ständigt utvecklas, fortbildas och hänga med i samtiden.

När du har jobbat ett par år som löneadministratör brukar det vara möjligt att avancera utan att du behöver gå en lång universitetsutbildning. Många stiger i graderna internt och blir lönespecialister eller går över till konsultsidan och jobbar på uppdrag för olika företag.

*Källa Unionen 2022