Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

HR & Ledarskap

Vad gör en rekryteringskonsult?

En rekryteringskonsult arbetar med att hitta passande personal åt företag och organisationer. En rekryteringskonsult har arbetsuppgifter som att kartlägga marknaden, hitta och intervjua lämpliga kandidater och se till att rätt person hamnar på rätt plats. Som rekryteringskonsult specialiserar du dig oftast på en marknad, det kan vara att hitta IT-chefer eller marknadsförare där ett brett personligt nätverk i branschen är en stor tillgång.

Som rekryteringskonsult är det viktigt att du är bra på att hantera och förstå människor. Du behöver ha kunskaper om psykologi och kunna få en möjlig kandidat att känna sig bekväm i en intervjusituation. Du kommer att träffa väldigt många människor och måste ha förmågan att snabbt bilda dig en uppfattning om dem som inte är präglad av personliga åsikter eller annat som kan leda till felbedömningar.

En annan viktig egenskap hos en rekryteringskonsult är förmågan att kommunicera. Du behöver både kunna få en potentiell kandidat att förstå vad jobbet går ut på och kunna kommunicera vidare till din uppdragsgivare vad det är du tycker är intressant med en viss kandidat.

En rekryteringskonsult har en ingångslön på mellan 25 000 och 30 000 kronor i månaden. När du har fått mer erfarenhet och skaffat dig ett kontaktnät kan din lön hamna på mellan 40 000 och 50 000 kronor per månad.

Utbildning till rekryteringskonsult

För att bli rekryteringskonsult behöver du oftast ha en akademisk examen, vanligtvis inom HR eller ekonomi, men finns också andra vägar in i branschen. Du kan till exempel studera någon av våra yrkesutbildningar Certifierad Rekryteringsresearcher eller Certifierad HR-koordinator och sedan skaffa dig erfarenhet och läsa vidareutbildningar om du har ambitionen att bli konsult. Eller så har du en lång branscherfarenhet inom till exempel IT kombinerat med ett intresse för personalfrågor. I det här fallet är det både din branschkunskap och ditt kontaktnät som kan öppna upp för din nya karriär.

Liknande artiklar

HR & Ledarskap

4 snabba med Elizabeth Kuylenstierna

Elizabeth Kuylenstierna är ledarskapskonsult, medlare, terapeut, coach, författare, UGL-handledare och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare. Hennes exper...

utils.date
Läs vidare om "4 snabba med Elizabeth Kuylenstierna"
HR & Ledarskap

Bli rekryteringsresearcher

Att utbilda dig till rekryteringsresearcher innebär att du tar ett första steg mot ett riktigt spännande och eftertraktat jobb. I dina uppgifter ingår det att s...

Certifieringsutbildningutils.date
Läs vidare om "Bli rekryteringsresearcher"
HR & Ledarskap

Jobba som personaladministratör

En personaladministratör har arbetsuppgifter som kan vara ganska varierande. Bland annat är det du som ser till att allt som har med rekryteringar och anställni...

Certifieringsutbildningutils.date
Läs vidare om "Jobba som personaladministratör"