HR & Ledarskap

Jobba som HR-assistent

En HR-assistent är oftast anställd på personalavdelningen på ett företag eller en myndighet och jobbar direkt under personalchefen. Du sköter organisationens dagliga HR-arbete i form av administration och liknande. Som HR-assistent kan du räkna med att ha många kontakter internt på din arbetsplats så ett stort människointresse är en fördel.

Vad gör en HR-assistent?

En HR-assistent har arbetsuppgifter som kretsar kring personalfrågor av olika slag. Det rör sig oftast om tre områden - rekrytering, arbetsmiljöfrågor och lön.

När det kommer till rekrytering är du ett stöd till chefer runt om i organisationen. Du har koll på hur en arbetsannons formuleras och vilka lagar som styr. I de flesta organisationer idag är det viktigt att försöka rekrytera fördomsfritt vilket du också kan hjälpa till med.

HR-organisationen är aldrig ansvarig för arbetsmiljön. Det är ytterst högsta chefen och i det praktiska arbetet den närmsta chefen. Men som HR-assistent kommer du med stor sannolikhet få vara med och ta fram riktlinjer på arbetsmiljöområdet och även hålla i eller arrangera arbetsmiljöutbildningar.

HR-assistenten bistår också lönekontoret eller lönekonsulten med underlag när det är dags för löneutbetalningar. Du kommer då få jobba mycket med inrapportering i olika typer av IT-system. Därför är det viktigt att du har kunskap om systemen som används.

Utbildning HR-assistent och lön

Det finns de som jobbar som HR-assistenter som bara har en gymnasieutbildning i kombination med ett par års yrkeserfarenhet. Det blir dock mer och mer ovanligt. Idag efterfrågar de flesta företag personer med någon form av eftergymnasial utbildning. Det vanliga är att gå en yrkeshögskoleutbildning eller en utbildning till certifierad HR-koordinator. Den utbildningen är förlagd på 114 timmar och är helt på distans. En HR-assistent med ett par års erfarenhet tjänar mellan 33 000* och 36 000* kronor per månad.

*Källa: Yrkeskollen 2022