HR & Ledarskap

Dagbok: Emelies tid på praktik inom HR

Välkommen att följa Emelie som studerat till Certifierad Löneadministratör med personaladministration vid Påhlmans Handelsinstitut och sedan själv skaffat sig en praktikplats. Här delar hon med sig av sina upplevelser och tankar.

Vecka 5 - Tack och hej då!

Nu är de sista sakerna ihopplockade på praktikplatsen och tackat handledaren och andra bekantskaper där för en fin tid. Min studiebok “Anställda” har varit med mig och kommit till god hjälp: tack vare mina förkunskaper från utbildningen av den boken så har det varit lätt att återfinna rätt information då några frågeställningar kommit upp.
Till exempel:
Hur blir det med sjukersättningen om någon är sjukskriven i ett par dagar, återgår till jobbet i en dag och sedan blir sjuk igen?

Några reflektioner såhär i mitt sista dagboksinlägg: Jag har i mitt arbetsliv bland annat jobbat som chefs-sekreterare och säkerhetsbesättning på skärgårdsbåtar, och den röda tråden, kärnan i alla mina yrkesval har varit mötet med människan. För mig räcker det inte att endast arbeta med administration framför en skärm och därför passar HR så bra för mig.

Jag valde att studera hos Påhlmans för att ha möjligheten att själv välja när och var jag ville plugga, helt på distans. Certifieringsutbildningen Löneadministratör med personaladministration, innehöll studiematerial som är användbart och ämnen som intresserar mig: personaladministration, hr-arbete och rekrytering innebär möten med människor på varierande sätt. 

Studierna gav mig bredare kunskap inom lagar och regler som berör HR och lön. Roligast var att praktisk erfarenhet av lönehanteringen ingick i studieplattformen, och att undervisningen överlag innehöll ett flertal olika praktiska övningar. Studieplattformen upplevde jag som lättsam och hanterbar. 

Mitt hetaste tips till andra som är vuxna och vill studera är att vara sann mot dig själv och hitta ditt område att fördjupa dig inom, och gå på din magkänsla.  


Nu ska jag fokusera på att söka arbete inom PA-området och lön, hoppas innerligt på att det ska gå lika bra att kombinera ett nytt jobb med familjelivet som det gick att kombinera studierna och familjelivet. 

Jag är så tacksam över att handledaren på min praktikplats ville ge mig en färsk referens till nästa arbetsplats, det är stärkande. Hennes djupa erfarenhet som personalspecialist har verkligen givit mig en helhetsbild av HR-yrket. Är så glad att jag vågade fråga runt om praktik i mitt nätverk.

Tack för mig och lycka till alla ni som har ambitionen att studera mitt i livet! 

Vecka 4


Tänk så fort tiden går när en faktiskt är något på spåren och de nya erfarenheterna är spännande och intressanta. Det är inte alltid lätt att veta hur ens beslut faktiskt ska falla ut i förlängningen. Lite mod, förnuft och magkänsla har gjort att jag står där jag är idag. Det känns fantastiskt att vara inkörd på ett yrkesområde som jag trivs med. Det har byggt min självkänsla och kommer att underlätta när jag börjar skicka ansökningar, och har bidragit till många värdefulla erfarenheter.

I onsdags fick jag ett spännande besök av Åsa och Ylva från Påhlmans handelsinstitut som kom till min praktikplats. Jag visade dem runt, vi fick kaffe och samtalade om min tid som praktikant. Min handledare deltog, svarade på frågor och delade med sig av användbara tips rörande hennes erfarenheter som personalspecialist i snart 10 år. Här är hennes tips:

Vad är värdefullt att tänka på för en studerande som vill skaffa sig en praktikplats med ambition att få anställning?

  • Att skapa relationer och leta i sitt eget nätverk är bäst att starta med. Det är betydligt lättare att få napp om det finns en tidigare koppling.

Vad är dina bästa tips till arbetssökande?

  • Jobba på det personliga och din presentation:
  1. Personifiera ditt motiveringsbrev/din personliga ansökan: arbetsgivare ser om det du skriver är ett opersonligt massutskick. Gör research om företaget och skriv så att din ansökan passar företaget och tjänsten som du söker. Ha ordning på dina dokument såsom numrerade sidor och korrekta kontaktuppgifter – kan tyckas självklart men fattas förvånande ofta. Pdf:a alltid dina dokument.
  2. Undvik ordet inte.
  3. Följ alltid upp din digitala ansökan med telefonsamtal och tänk på att ofta sker det första “mötet” via telefon, så öva på gott bemötande och presentationsteknik för att öka din chans att få en intervju. Ring arbetsgivare som du vill jobba hos med vettiga, väl förberedda frågor, det slår högre än det digitala. Presentera dig väl både i telefon och live.
  4. Sök tjänster över din kompetens: kom ihåg att arbetsgivaren skriver en önskelista i platsannonsen, och alla punkter behöver inte “tickas”.

    Med det önskar jag trevlig helg!

Vecka 3

Hej på er i snökaoset! Just som våren var på väg kom vintern från ingenstans och en dag som denna njuter jag av utsikten från mitt fönster på hemmaplan. Plogbilarna jobbar för fullt ute och jag sitter inne med en kopp kaffe vid datorn tillsammans med vår hund Sigge.

Jag har fått förfrågningar från er läsare som undrar hur jag fick min praktikplats och eftersom det är något många säkert vill ha hjälp med tänkte jag besvara det här. När jag sökte praktikplats vände jag mig till en skola som jag tidigare haft kontakt med. Jag började med att skicka ett mail till personalansvarig enhet för att skapa en personlig relation och det blev inledningen på en regelbunden avstämning och diskussion mellan skolan och mig. Vi pratade dels om vad min praktik skulle kunna betyda både för mig och för skolan. Till slut hittade vi en lösning både praktiskt med tider och inriktning, det vill säga vad jag faktiskt ska lära mig och ta del av under min tid hos dem.

Med andra ord, så är mitt bästa tips att vara engagerad, social och framåt. Var inte rädd för att ta kontakt och våga sälja in dig själv. Jag är väldigt tacksam över möjligheten att praktisera på en HR-avdelning som var mitt förstahandsval och tackar mig själv i efterhand för att jag vågade ligga på.

Nu ska jag rasta Sigge i snövädret.

Med önskan om en härlig dag, 

Emelie.

Vecka 2

Hej på er! Jag har haft en turbulent vecka på hemmaplanet som kantats av en hel del vabb men arbetsveckan har varit desto lugnare även om den inneburit jobb och nya uppgifter. Livet som småbarnsmamma och yrkeskvinna, ett konstant pusslande.

Den här veckan har jag bland annat satt mig in i den uppdaterade versionen av LAS och fått en större arbetsuppgift som innebär att hitta ett lämpligt HR-system som passar skolor. Det är inte helt lätt men väldigt intressant och lärorikt och ett viktigt jobb som innebär mycket research och kunskapsinhämtning.
Jag har även uppdaterat anställningsavtal och lagt in önskemål från de anställda inför det kommande läsåret. Allt som allt, en lagom vecka på praktiken med tanke på "vabbträsket" där hemma.

Med önskan om en fin vecka,

Emelie.

Vecka 1

Hej, Emelie här, just nu gör jag praktik som en självvald del av min utbildning till certifierad löneadministratör med personaladministration. Allt började med att jag under en period i mitt liv kände att jag ville utvecklas och byta karriär. Tidigare har jag arbetat som administratör på en kursgård vilket gjorde att jag sökte mig mot en utbildning inom HR.
Jag valde att läsa en utbildning online på Påhlmans Handelsinstitut och blev certifierad Löneadministratör med personaladministration 2022.

Nu har jag precis påbörjat min praktik på en skolas HR-avdelning och skaffat mig en fantastisk möjlighet att på riktigt tillämpa mina förvärvade kunskaper, och jag trivs väldigt bra. Möjligheten att praktisera är väldigt viktig då det ökar möjligheterna till fast anställning vilket såklart, är min ambition. Jag utför både lättare och svårare arbetsuppgifter som utmanar mig och har redan fått en bredare uppfattning och insikt av yrket.

Målet är att hitta en tjänst som är administrativ och involverar HR-frågor då jag har ett starkt intresse för människor och deras arbetssituation.

Det var mina tankar från min första praktikvecka. Tack för att du läste såhär långt så hörs vi snart igen.

Glada hälsningar,
Emelie