Välj startdatum

Jöken Online

Juridisk översiktskurs - enligt Stockholms universitets kursplan (15 hp)

Anmäl dig idag och starta dina studier imorgon!

I dagens samhälle hamnar du oftare än du tror i situationer där du har en fördel av att kunna hantera vardagsjuridik. Det här är en kurs som varje person borde ha med sig då det är viktig kunskap för att säkra sina privata och yrkesmässiga relationer.

 • Hur ska du säkra dina avtal både som privatperson, företagare och arbetstagare?
 • När föreligger ett avtal och vad ska du tänka på då du förhandlar ett avtal?
 • Vad för bolagsformer finns det och hur kan verksamheten bedrivas i dessa?
 • Vad har bolagsmännen för ansvar intern och extern?
 • Vilka regler gäller för marknadsföring av varor och tjänster?
 • Vad har du för rättigheter som hyresgäst, skall du köpa en bostadsrätt eller sälja en fastighet, vill du reklamera en inköpt vara eller upprätta ett testamente?
 • Vilket straffrättsligt ansvar föreligger?
 • Vad händer om tvisten är framme? Hur går en domstolsförhandling till?

Vill du öka din förståelse för de juridiska aspekterna i verksamheten? Kanske vill du auktorisera dig som revisor eller registrera dig som fastighetsmäklare? Tillsammans med affärsjuridik och beskattningsrätt ger kursen juridisk kompetens för revisorsauktorisation. För dig som vill bli fastighetsmäklare, med fullständig registrering, svarar kursen mot större delen av de kunskapskrav som ställs inom allmän civilrätt. Läs mer på fastighetsmaklarnamnden.se

Du får en djupare insikt i hur samhället reglerar relationer mellan individer, grupper, organisationer och företag av olika slag. Här tränas du i att lösa enklare juridiska problem i olika sammanhang. Till din hjälp har du författningstext och andra rättskällor.

Kursinnehåll

 • Tyngdpunkt på centrala civilrättsliga regler såsom rättskapacitet, avtal, köp av lös egendom, fordringar, fastighetsrätt, skadestånd, familjerättens ekonomiska regler, successionsrätt och arbetsrätt 
 • Associationsrätt 
 • Översikt av den svenska rättsordningens uppbyggnad och grundläggande rättskällor 
 • Översikt av marknadsrätt, förvaltningsrätt, processrätt och EG-rätt

Du har möjlighet att med en godkänd tentamen (som i detta fall genomförs på skolan) tillgodoräkna dig högskolepoäng för kursen.

Enligt Stockholms universitet generella regelverk gäller att för att få en tillgodoräknandeansökan prövad måste sökande vid tillfället vara inskriven vid Stockholms universitet och där ha tagit minst 7,5 högskolepoäng med godkänt resultat sedan tidigare.

Om ovanstående kriterier är uppfyllda prövas varje ansökan individuellt och om institutionen vid en prövning anser att den aktuella kursen motsvarar någon av kurserna som ges vid Juridiska institutionen så godkänns tillgodoräknandet.

Mål

 • Efter kursen förväntas du kunna:
 • Utnyttja centrala rättskällor 
 • Använda juridisk metod och terminologi 
 • Förklara rättsordningens funktion som konfliktslösare 
 • Identifiera, presentera och lösa juridiska problem inom kursens sakområde. Detta sker bl.a. genom att lämna in en skrivuppgift och även göra en muntlig presentation av den i slutet av kursen.

Förkunskaper

Allmän behörighet till universitet. Vi gör inget urval, du behöver alltså inte skicka in betyg.

Kursledare

Erik Rosqvist har en jur.kand från Stockholms universitet och har i flera år undervisat studenter i juridik på såväl Stockholms universitet, Södertörns högskola och Påhlmans handelsinstitut. Han har därför en god förmåga att presentera juridikens centrala rättsområden på ett pedagogiskt och konkret sätt. Erik undervisar även i juridik på YH-utbildningen Paralegal på Påhlmans.

Så här går det till

Utbildningen genomförs helt online - det är inte några träffar på skolan, och du väljer själv i vilket tempo du vill studera. Efter anmälan får du tillgång till kursplattformen och alla olika kursdelar. Utbildningen består av interaktivt material som genomgångar via nedladdningsbara filer, övningsuppgifter och olika instruktioner genom text och bild. Kursen består även av ett forum genom vilken du får personlig kontakt och vägledning av din lärare och du kan även ha kontakt med övriga deltagare i forumet. Läraren svarar på frågor vid inloggning en gång per dag alla vardagar. Allt material och alla moment i onlinekursen är tillgängliga via din webbläsare i datorn men fungerar även via mobiltelefoner och iPad.

Du kan göra en tentamen efter avslutad kurs för att säkerställa dina nyvunna kunskaper. Det kan du göra online efter att du har bestämt dag och tid med läraren. Observera att om du vill tillgodoräkna dig kursen som högskolepoäng måste du ta kontakt med skolan för tentamen.

Du kan som längst studera online i 10 månader från att du anmäler dig. Då läser man några timmar per vecka och kan alltså kombinera det med att arbeta på heltid.

Vi har löpande starter under hela 2017, med undantag för sommaruppehåll 30 juni - 6 aug.

Tekniska förutsättningar

Tillgång till dator och vi rekommenderar webläsare som Firefox eller Google Chrome. Du måste kunna ladda ner och läsa filer som excel och pdf då det ingår i kursmaterialet.

Kurslitteratur

Här kan du se litteraturen du behöver för att läsa kursen. 

Kursavgift

12 000 kronor inkl. moms. För litteratur tillkommer ca 3 000 kronor som du inhandlar själv. Tentamen ingår i kursavgiften.
Vi kan erbjuda kursavgiften med kostnadsfri avbetalning över tre månader – 4000 kr/mån. Ange i så fall detta i meddelandefältet när du anmäler dig.

Finansiering – förmånliga lånevillkor till kursavgiften

I samarbete med Human Finans erbjuder vi förmånliga lån för utbildningen. Gå in på Human Finans hemsida och följ de enkla instruktionerna. För mer information ta gärna personlig kontakt via telefon.

Vi rekommenderar ett räntefritt lån i 12 månader.  Kostnaden för lånet blir totalt 643 kr vilket inkluderar aviavgifter i 12 månader samt uppläggningsavgiften på 295kr. ( Gäller från 1 feb. 2016)

Frågor?

Kontakta Tina Hådell,  010-157 62 88 eller tina.hadell@phi.se

Lärare

 • Erik Rosqvist

  Erik Rosqvist

  Erik har en jur.kand från Stockholms universitet och har i flera år undervisat studenter i juridik på såväl Stockholms universitet, Södertörns högskola och Påhlmans handelsinstitut. Han har därför en god förmåga att presentera juridikens centrala rättsområden på ett pedagogiskt och konkret sätt. Erik undervisar i juridik på Paralegal-utbildningen samt Jöken på kvällstid.