Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Personal PHI

Tips till dig som vill gå kursen löneadministration

En av våra lärare här på Påhlmans Handelsinstitut är Tiina Ranjbar Talari. Hon är i grunden civilekonom och driver egen bokförings- och deklarationsbyrå. Tiina är även utbildad lärare och arbetar dessutom som utbildningskonsult. Hos oss undervisar hon i ämnena Löneadministration och Lönehantering. Att Tiina verkligen kan lön är ingen överdrift, på sin meritlista har hon även ett flertal läroböcker som hon har skrivit i ämnet lön.

Vem riktar sig kursen till?

Kursen Löneadministration riktar sig till personer som på kort tid vill få den kompetens som krävs för att kunna arbeta med löner på ett företag. Vissa deltagare går kursen för att de vill byta jobb helt och hållet, de kanske har hört att det finns en efterfrågan på löneadministratörer och då de ser en möjlighet till att byta jobb. Andra saknar den formella kompetensen som krävs för att komma in på en YH-utbildning och då kan dessa kurser vara ett alternativ då det inte krävs allmän behörighet för att bli antagen.

Kursen riktar sig även till de som kommer från företag. Redovisningsbyråerna vill idag ofta koppla ett helhetsgrepp om sina kunder och då måste byråerna kunna leverera både redovisning och lön. Därför har vi alltid några deltagare som kommer från redovisningsbyråer med syftet att komplettera sina kunskaper med lönekompetens.

Behövs några förkunskaper?

Det krävs ingen allmän behörighet för att bli antagen på kursen. Men eftersom deltagarna arbetar i olika lönesystem så är det bra om de har viss förkunskap i Officepaketet samt grundläggande kunskaper i filhantering innan de påbörjar kursen. Lönehanteringen och processerna blir alltmer automatiserade och därmed ökar även kravet på datakunskap.

Vad får deltagarna lära sig?

Tanken är att deltagarna ska få de kunskaper och färdigheter som behövs för att kunna arbeta som löneadministratör på små och medelstora företag. De kan då rapportera bland annat sjukskrivningar, övertid, semester och tjänstledighet i olika löneprogram.