Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Jöken, online

Information

Plats
Studier Utan Träffar
Avgift
12 000 kr ink. moms.
Juridisk översiktskurs enligt Stockholms universitets kursplan (15 hp). Kunskap om juridik är något som vi alla har stor nytta av i vardagen.

Om kursen

För dig som önskar viktiga kunskaper och kompetenser vilka stärker dig i dina karriärambitioner och yrkesmässiga konkurrenskraft. Till din hjälp har du författningstext och andra rättskällor. Du lär dig att lösa juridiska problem i olika sammanhang:

 • Hur du säkrar dina avtal både som privatperson, företagare och arbetstagare
 • Vilka bolagsformer som finns och hur verksamheten kan bedrivas i dessa
 • Vilket ansvar bolagsmännen har internt och externt
 • Vilka regler gäller för marknadsföring av varor och tjänster
 • Vilka rättigheter som en hyresgäst har
 • Vad du ska tänka på vid köp av en bostadsrätt och när du säljer en fastighet
 • Vilka rättigheter har du när du reklamerar en inköpt vara
 • Hur du upprättar ett testamente
 • Vad som händer om tvisten är framme och hur en domstolsförhandling går till

Tillsammans med affärsjuridik och beskattningsrätt ger kursen juridisk kompetens för revisorsauktorisation.
För dig som vill bli fastighetsmäklare med fullständig registrering, motsvarar kursen en viss del av de kunskapskrav som ställs inom allmän civilrätt, för ytterligare information vänligen kontakta fastighetsmäklarnämnden.

Innehåll

 • Tyngdpunkt på centrala civilrättsliga regler såsom rättskapacitet, avtal, köp av lös egendom, fordringar, fastighetsrätt, skadestånd, familjerättens ekonomiska regler, successionsrätt och arbetsrätt 
 • Associationsrätt 
 • Översikt av den svenska rättsordningens uppbyggnad och grundläggande rättskällor 
 • Översikt av marknadsrätt, förvaltningsrätt, processrätt och EG-rätt

Du har möjlighet att med en godkänd skriftlig tentamen (som i detta fall genomförs på skolan) tillgodoräkna dig högskolepoäng för kursen. Enligt Stockholms universitets generella regelverk gäller att för att få en tillgodoräknandeansökan prövad, så måste sökanden vid tillfället för tillgodoräknandeansökan vara inskriven vid Stockholms universitet. Dessutom ska sökanden sedan tidigare minst ha 7,5 högskolepoäng med godkänt resultat. Vid frågor om det, vänligen ring telefonnummer 08 - 16 20 00.

Om ovanstående kriterier är uppfyllda prövas varje ansökan individuellt och om institutionen vid en prövning anser att den aktuella kursen motsvarar någon av kurserna som ges vid Juridiska institutionen, så godkänns tillgodoräknandet.

Om du väljer bort att göra tentamen så erhåller du ett intyg när du är klar med kursen. 

Mål

Efter kursen förväntas du kunna:

 • Utnyttja centrala rättskällor 
 • Använda juridisk metod och terminologi 
 • Förklara rättsordningens funktion som konfliktlösare 
 • Identifiera, presentera och lösa juridiska problem inom kursens sakområde: lämna in en skrivuppgift och gör en muntlig presentation i slutet av kursen

Förkunskaper

 • Du behärskar svenska i tal och skrift vilket motsvarar godkänt i Svenska/Svenska som andraspråk kurs A och B, alternativt nivå B2 enligt Europarådets nivåskala (GERS).
 • Allmän behörighet till universitet.
 • Vi gör inget urval: du behöver alltså inte skicka in betyg.

Kursledare

Erik Rosqvist har en jur.kand från Stockholms universitet och har i flera år undervisat studenter i juridik på såväl Stockholms universitet, Södertörns högskola samt Påhlmans handelsinstitut. Han har en god förmåga att presentera juridikens centrala rättsområden på ett pedagogiskt och konkret sätt. Erik har även undervisat i juridik på YH-utbildningen Paralegal på Påhlmans.

Så här går det till

Utbildningen genomförs helt online, det är inte några träffar på skolan, och du väljer själv i vilket tempo du vill studera.

Efter anmälan får du tillgång till studieplattformen och allt material där. Kursen består av interaktivt material som undervisning via nedladdningsbara filer, övningsuppgifter och olika instruktioner genom text och bild. Kursen består även av ett forum genom vilken du får personlig kontakt och vägledning av din lärare och du kan även ha kontakt med övriga deltagare. Läraren svarar på frågor vid inloggning en gång per dag alla vardagar. Allt material och samtliga moment i onlinekursen är tillgängliga via din webbläsare i datorn och fungerar även via mobiltelefon och läsplatta.

Du kan göra en tentamen efter avslutad kurs för att säkerställa dina nyvunna kunskaper: det kan göras online efter att du har bestämt dag och tid med läraren.
Observera att om du vill tillgodoräkna dig kursen som högskolepoäng, så måste du ta kontakt med lärosätet innan tentamen.

Du kan som längst studera online i tolv månader från den dag som du loggar in i studieplattformen: du kan exempelvis studerar några timmar per vecka och kan då kombinera studierna med heltidsarbete.

Tekniska förutsättningar

Du har tillgång till en dator, både PC och Mac fungerar bra för studieplattformen med operativsystemen Windows 10 och även MacOS, IOS, iPadOs och Android. Vi rekommenderar den senaste versionen av webbläsare Google Chrome eller Firefox. Du kan ladda ner och läsa filer som Excel och Pdf då det ingår i studiematerialet. När det gäller uppkoppling/bandbredd rekommenderar vi 1MB/s vid exempelvis videouppladdning.

Litteratur

Här hittar du litteraturen som du behöver införskaffa för att studera kursen. Nypris är ungefär 3 000 kronor inklusive moms (utöver kursavgiften).

Under din studietid på Påhlmans Handelsinstitut så erhåller du rabatter på Bokus och Akademibokhandeln.

Avgift

12 000 kronor inklusive moms. 
Tentamen ingår i avgiften: även en eventuell omtentamen ingår.
Litteraturen införskaffar du själv. 

Vi erbjuder tre kostnadsfria avbetalningar, ange vid anmälan.

Våra köpevillkor.

Finansiering

I samarbete med Human Finans erbjuds förmånligt lån till avgiften: välkommen in på deras hemsida alternativt ring 08-560 201 15.

Frågor? Varmt välkommen!

Du är hjärtligt välkommen att kontakta oss på info@phi.se och 010-157 64 34.

FAQ

Vi har satt fart på karriärer sedan 1881.

 

Kontakt

Kontaktperson

Info@phi.se