Ekonomi

Varje människa är en möjlighet!

Suzanne Rehnlund har undervisat inom ekonomi hos oss på Påhlmans Handelsinstitut sedan våren 2010.

Vad gör du när du inte undervisar i våra klassrum?

– När jag inte undervisar i klassrum gör jag det på Påhlmans Onlinekurser eller ute i organisationer och på företag. På ledig tid sysselsätter jag mig med att renovera ett hus från 1907 och driva ett litet jordbruk. Att få arbeta med händerna är ett bra sätt att balansera tankejobbet.

Hur kommer det sig att du började arbeta som lärare och hur hamnade du hos oss?

– Jag insåg att människor inte har makten över sina egna liv om de inte kan ekonomi, och bestämde mig för att ändra på det. Till Påhlmans Handelsinstitut kom jag våren 2010. Då hade jag arbetat med ekonomiutbildningar i 25 år i alla branscher och i både offentlig och privat verksamhet.

– På Påhlmans har jag undervisat på utbildningarna Certifierad Ekonomiassistent med löneadministration och Certifierad Löneadministratör med Bokföring. Jag har dessutom gjort Online-kurserna Bokföring, Bokslut, Företagsekonomi i praktiken, Affärsjuridik, deklarera i Enskild Firma, Deklarera i Handelsbolag, samt Deklarera i Aktiebolag.

När väcktes ditt eget intresse för ekonomi?

– När jag gick på Handelshögskolan i Stockholm beskrevs ekonomi på ett väldigt teoretiskt och abstrakt sätt. Jag, som ville arbeta med människor, hade därför inte tänkt jobba med ekonomi efter avslutad utbildning. Men mitt intresse väcktes när jag blev ombedd att hålla en kurs i företagsekonomi för en grupp kvinnor på en bank.

– Tillsammans gjorde vi ämnet levande. Jag såg vad ekonomi egentligen är, hur enkelt och roligt det är och hur viktigt det är att alla förstår det. Där och då bestämde jag mig för att starta min egen ”väckelserörelse” för att ge människor möjligheten att ta makten över sina egna liv med hjälp av ekonomi. Det är vad jag vill att alla som går på mina lektioner ska få med sig.

Vad är det bästa med att vara lärare?

– Jag älskar att arbeta med människor och se dem växa. Det är fantastiskt att träffa såväl unga människor som är i början av sin resa, som människor som samlat på sig massor av livskunskap. De är så generösa och delar med sig av sina liv till varandra. Stödet från gruppen betyder mycket för varje individs utveckling.

– Att arbeta med utbildning är att vara i förtroendebranschen. Som lärare får jag förtroende att påverka en människas bild av sig själv och sina möjligheter, och jag är ödmjukt tacksam över att få vara med i den förändringsprocessen. Jag ser att varje människa har stora möjligheter till utveckling och förändring och vill göra mitt yttersta för att hjälpa dem att förverkliga sina utbildningsmål. Varenda person som jag undervisar är en fantastisk individ som jag bär med mig i minnet.