Vill du veta mer om vad hållbar och cirkulär affärsutveckling innebär och varför det är så viktigt just nu? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om allt från cirkulär ekonomi och hållbara affärsmodeller till innehållet i YH-kursen Hållbar och cirkulär affärsutveckling och dina karriärmöjligheter efter avslutad kurs. Oavsett om du redan arbetar med affärsutveckling eller hållbarhet, får du här en tydligare bild av hur du kan vara med och driva den gröna omställningen.
Vad är hållbar och cirkulär affärsutveckling?
Hållbar och cirkulär affärsutveckling handlar om att långsiktigt skapa affärsmodeller som tar ansvar för både människor, miljö och ekonomi. Det innebär att tänka i nya banor för att minimera avfall, återanvända resurser och bygga verksamheter som är både lönsamma och hållbara.
Vad är cirkulär ekonomi inom affärsutveckling?
Cirkulär ekonomi är ett sätt att organisera affärsmodeller där resurser används så effektivt som möjligt, gång på gång. Inom affärsutveckling innebär det att utveckla produkter, tjänster och processer som är regenerativa snarare än förbrukande och att skapa värde i varje steg av livscykeln.
Varför är det viktigt med hållbar och cirkulär affärsutveckling?
Företag som integrerar hållbarhet i sin kärnverksamhet står bättre rustade för framtiden. Konsumenter, investerare och lagstiftning ställer allt högre krav, och hållbar affärsutveckling bidrar till ökad konkurrenskraft, innovation och resiliens. Det är helt enkelt en nyckel till långsiktig framgång.
Vilka förkunskaper krävs för att söka YH-kursen Hållbar och cirkulär affärsutveckling?
För att kunna antas till kursen behöver du ha grundläggande behörighet för YH-studier och minst ett års arbetslivserfarenhet inom affärsutveckling och/eller hållbarhet.
Vad får man lära sig på kursen Hållbar och cirkulär affärsutveckling?
Du får praktisk kunskap om hur du driver affärsutveckling med hållbarhet och cirkularitet i fokus. Kursen täcker områden som cirkulär ekonomi och grön omställning, principer och metoder för hållbar affärsutveckling och hållbar förändringsledning.
Vilka karriärmöjligheter finns efter att ha gått kursen?
Efter kursen har du kompetens att driva egna projekt inom hållbar affärsutveckling. Du blir en eftertraktad kompetens i både små företag, stora organisationer och offentlig sektor.
Hur är kursen Hållbar och cirkulär affärsutveckling upplagd?
Kursen ges på distans med regelbundna digitala träffar. Du studerar i din egen takt med tillgång till inspelat material, övningar och projektarbeten.
Vem passar kursen i hållbar och cirkulär affärsutveckling för?
Utbildningen passar dig som vill bidra till en mer hållbar framtid genom att påverka affärsmodeller och strategier. Du kanske jobbar med affärsutveckling eller hållbarhet idag och vill utveckla dina kunskaper och vara med och driva övergången till en cirkulär ekonomi.
Varför behövs affärsutvecklare med hållbarhetskompetens?
Företag behöver ställa om och de behöver människor som vet hur det görs i praktiken. En affärsutvecklare med hållbarhetskompetens kan driva förändringsarbete, identifiera nya möjligheter och förena affärsmål med miljö- och samhällsansvar. Det är en roll med växande betydelse.
Vad gör en affärsutvecklare med fokus på hållbarhet?
Som affärsutvecklare med fokus på hållbarhet arbetar du med att identifiera nya affärsmöjligheter som är långsiktigt hållbara. Det kan handla om att utveckla cirkulära affärsmodeller, förbättra resurseffektivitet, minska klimatpåverkan eller skapa socialt värdeskapande.
Vilka typer av företag efterfrågar kompetens inom hållbar affärsutveckling?
Kompetens inom hållbar och cirkulär affärsutveckling är efterfrågad i allt fler branscher. Industriföretag behöver minska sin miljöpåverkan, medan tjänstesektorn söker nya affärsmodeller som möter kundernas hållbarhetskrav. Även myndigheter, kommuner och organisationer behöver personer som kan driva förändring mot cirkulär ekonomi.
Hur skiljer sig affärsmodeller i en cirkulär ekonomi från traditionella modeller?
I en traditionell affärsmodell produceras, säljs och förbrukas varor i en linjär kedja ofta med ett avfall som slutpunkt. I en cirkulär modell designas produkter och tjänster så att resurser hålls i omlopp så länge som möjligt. Det kan ske genom reparation, återtillverkning, delningstjänster eller återvinning. Fokus ligger på att skapa värde utan att förbruka mer naturresurser vilket kräver nytänkande inom hela verksamheten.