Påhlmans hjälper modiga kvinnor att växla karriär
Tjugo sekunder. Mer tid än så behövs inte för att konstatera att Ylva Frimodig och Åsa Rooper Lindfors brinner för sina jobb. Passionen i rummet går att ta på när de berättar om varför det är så viktigt att stötta människor mitt i livet till omställning och karriärväxling.
– Vi gör det möjligt för kvinnor att ställa om och hitta nya vägar i livet. Och vi ger oss inte förrän de kommer i mål, säger Åsa med eftertryck.
”Guldklockans tid är förbi” – allt fler växlar karriär
Enligt en Sifo-undersökning från 2021 har svenskar mellan 18 och 64 år i snitt bytt karriär 1,8 gånger. Och den grupp som har karriärväxlat flest gånger under sina yrkesliv är kvinnor i åldern 50–64 år.
– Guldklockans tid är förbi. Vi behöver göra det möjligt för fler kvinnor att uppdatera sina kunskaper för att matcha en mer dynamisk arbetsmarknad, säger Åsa.
Högre pensionsålder och nya typer av jobb är två faktorer som bidragit till att omställning och karriärväxling blivit allt vanligare.
– Men de flesta har inte möjlighet att sätta sig i skolbänken i två till fyra år mitt i livet. För alla dem behöver vi erbjuda snabba vägar till en ny karriär, säger Ylva.
Motiverade och beslutsamma kvinnor
Tillsammans arbetar Ylva och Åsa målmedvetet för att skapa yrkesinriktade utbildningar som räcker hela vägen till anställningar. 86 procent av de som söker sig till yrkesutbildningarna på Påhlmans handelsinstitut är kvinnor mitt i livet. En del har blivit av med jobbet.
– Under pandemin var det många inom flyg och turism som hade blivit av med sina jobb och sedan kom till oss, säger Åsa.
Även om en del kvinnor kommer till Påhlmans med stukat självförtroende efter en uppsägning, så är de flesta både motiverade och beslutsamma, berättar Åsa.
– Det är starka personer som har modet och ambitionen att kämpa sig in på nya områden och ta in nya kunskaper, samtidigt som de ofta jobbar och tar ansvar för barn och familj.
Vissa av de kvinnor som kontaktar Ylva och Åsa orkar inte med det tunga och stressiga jobbet inom vården, i skolan eller i en butik. Naturliga pauser i livet kan också leda till en önskan att byta karriär.
– Vi pratar med en del mammor som är, eller har varit, på föräldraledighet. När de har fått tid att reflektera över sin livssituation vill de hellre arbeta i en kontorsmiljö. Och då söker de sig till våra utbildningar inom HR, juridik eller ekonomi, förklarar Ylva.
Kombinerade utbildningar ger förtur hos arbetsgivare
Påhlmans Handelsinstitut erbjuder yrkesinriktade utbildningar med certifiering till bland annat löneadministratör, HR-koordinator och ekonomiassistent. Ylva och Åsa är noga med att alltid ha ett öra mot marken för att snabbt kunna uppdatera utbildningarna, så att de matchar rörelserna på arbetsmarknaden.
– Vi har bra kontakter med både näringslivet och omställningsorganisationerna för att säkerställa att vi är på rätt spår. Vi har dessutom väldigt kompetenta lärare, som är engagerade i utvecklingen av våra utbildningar, säger Ylva.
För att öka möjligheterna till anställning efter en yrkesutbildning har Påhlmans valt att kombinera olika utbildningar och lägga in olika mervärden i alla utbildningar.
– I utbildningen till certifierad löneadministratör ingår exempelvis moment inom HR eller bokföring. Vi vet att det kan skapa det där extra mervärdet som gör att någon får en förtur hos en arbetsgivare, berättar Åsa.
Ett tryggare sätt att växla karriär
De som väljer en yrkesutbildning på Påhlmans handelsinstitut utifrån en önskan att karriärväxla arbetar ofta parallellt med studierna. Den möjligheten gör att fler vågar tänka tanken att växla karriär, berättar Ylva.
– Det gör att du inte riskerar så mycket. Du kan vara kvar på din gamla arbetsplats samtidigt som du skaffar dig just-nu-kunskap, uppdaterar ditt CV och får en bra utbildning inom ett annat område.
Det går även bra att studera som arbetssökande. Eftersom studierna i de flesta fallen sker på nätet genom Påhlmans lärplattform är flexibiliteten i studierna stor.
– Allt material är samlat på lärplattformen. Där lägger lärarna upp allt från texter och filmer till uppgifter och minitest efter varje kapitel. Som studerande får du tillgång till kursen inom två dagar efter din anmälan kommer in, så det är enkelt att komma i gång, berättar Ylva.
Certifierad utbildning och möjlighet till delbetalning
Efter avslutad utbildning, när tentamen är godkänd, blir den studerande certifierad inom sitt område. Certifieringen kan betyda mycket i kontakten med potentiella arbetsgivare.
– Den som läser en utbildning på Påhlmans Handelsinstitut får dessutom tillgång till tusentals LinkedIn-utbildningar – helt utan extra kostnad, berättar Åsa.
I vissa fall är det en arbetsgivare som betalar yrkesutbildningen, medan det i andra fall är den studerande själv som står för notan. I det senare fallet finns möjligheten att delbetala utbildningen.
– Det handlar helt enkelt om att vi vill ge fler kvinnor chansen att ställa om och växla karriär, förklarar Åsa.
Erbjuder personlig karriärrådgivning
Som alla resor börjar resan mot en ny karriär med ett första steg. Och den som funderar på att växla karriär är varmt välkommen på personlig rådgivning, berättar Åsa. I ett första möte finns det möjlighet att prata om både behov, önskemål, funderingar och farhågor.
– Vi kan träffas online, på vårt kontor eller på ett café. Allt fokus i ett sådant möte är på dig och din karriär. Ylva och jag ser varje person och coachar modiga kvinnor att hitta rätt.
FAKTA: Omställning och karriärväxling
- Det finns omkring fem miljoner jobb i Sverige. Varje år försvinner cirka 450 000 av dessa jobb och ersätts med lika många andra jobb, som ofta kräver både högre och helt annan kompetens.
- Enligt Pensionsmyndighetens prognoser kommer de som är födda 1985 (37 år gamla 2022) gå i pension först vid 70 års ålder, vilket innebär att omställning och karriärväxling kommer bli ett allt vanligare inslag i arbetslivet.
- 2 av 3 svenskar är positivt inställda till att byta karriär
- Svenskar i åldern 18–64 år har i genomsnitt bytt karriär 1,8 gånger.
- Var fjärde person (26 procent) har aldrig bytt karriär
- Kvinnor i åldern 50–64 år är den grupp som har bytt karriär flest gånger – i snitt 2,4 gånger
Källa: Pensionsmyndigheten, TCO, Omställningsfonden, Sifo