Researcher

Jobba som researcher

En researcher har arbetsuppgifter som att ta reda på saker som inte är uppenbara. Det är ett jobb som påminner mycket om hur en detektiv arbetar - att hitta information och fakta.

Researchern är specialist på att gräva i arkiv och pussla ihop information. Hen vet vilka öppna källor som finns och hur de används. Utöver det bör en researcher även vara bra på att se och förstå samband. Ofta handlar det om att lägga ett pussel av flera bitar av information för att få en helhet.

Var kan jag jobba som researcher?

Som researcher har du många olika möjligheter att få jobb. Det är inte ovanligt att en researcher startar egen firma och hyr ut sig till olika företag och det finns också gott om företag som anställer researchers. Du kan till exempel jobba på en tidning och gräva fram information till artiklar och granskningar. Även rekryteringsföretag har nytta av en researcher som kan hitta all information om en kandidat vilket kan vara avgörande för om hen är lämplig för jobbet eller inte. Allra vanligast är inom säkerhetsbranschen och inom juristfirmor där många bolag har behov av researchers för att ta fram information, antingen som en del av juridiska tvister eller för att avgöra om en eventuell hotbild.

Utbildning till researcher

Ett sätt att utbilda sig till researcher är att gå kurser inom research, ett annat är att studera vår utbildning Certifierad Researcher online. Yrkesutbildningen är ungefär fyra månader lång med en månads praktik. Grunden är att lära dig allt om offentlighetsprincipen och andra sätt att hitta information.

Löneläget för researchers varierar väldigt mycket, men enligt Lönestatistik är en rimlig lön för en researcher ungefär 30 000* kronor i månaden beroende på inom vilket område och bransch du är anställd inom.

*Källa Lönestatistik 2022