Entreprenadupphandlare

Jobba som inköpare

Inköpare är ett spännande yrke som öppnar upp för många karriärvägar. Det gäller särskilt om du väljer att utbilda dig till inköpare inom entreprenad och bygg. Då kan du antingen få jobba på ett byggföretag inom någon av de olika sektorerna som finns där eller som upphandlare på byggherresidan.

Medellönen för inköpare är mellan 34 000-43 000* kronor i månaden. Löneläget varierar beroende på var i landet du jobbar och vad du arbetar med.

Vad gör en inköpare?

En inköpare har arbetsuppgifter som kan variera mycket från dag till dag. Om du jobbar som upphandlare för en kommun eller inom staten är det ditt jobb att se till att samla in all information om ett projekt från dina medarbetare så att du ska kunna skicka ut ett bra förfrågningsunderlag. Genom att beskriva era önskemål och formulera en bra affärs- och utvärderingsmodell ger du byggföretagen möjlighet att svara på rätt sätt för att kunna välja ut det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet.

Om du jobbar på entreprenadsidan är ditt jobb att se till att projektets inköp blir ekonomiskt rationella. Du ska hitta rätt kvalitet till rätt pris. Det är allt från att hitta rätt företag som underentreprenörer till material och maskiner. Ungefär 70 % av ett projekts ekonomi är inköp så din funktion är väldigt viktig.

Hur blir man inköpare?

För att bli inköpare kan du till exempel gå på yrkeshögskolan (YH). På Påhlmans Handelsinstitut finns utbildningen Entreprenadupphandlare - bygg och mark, vilket är en första väg till drömjobbet. På yrkeshögskolan är en utbildning till inköpare på två år och studiemedelsberättigad. Ett annat sätt är att utbilda dig på högskolan inom ekonomi eller läsa ett byggyrke och hoppas på att du ska kunna växla karriär när du väl är inne i branschen - det tar dock längre tid.

*Källa: Unionen 2022