Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Intervju med studerande

Från IT till ny karriär inom ekonomi

Veronika är utbildad inom IT och arbetade senast som processkoordinator inom HR på ett tekniktillverkningsföretag. Trots flera intressanta tjänster under sitt arbetsliv, har hon hela tiden sneglat mot ekonomi. I samband med en omorganisation såg hon sin stora chans att ta ett nytt steg i livet. Hon började återigen studera med målet att byta karriär. Valet av utbildning föll på Certifieringsutbildningen Ekonomiassistent med Löneadministration och praktik på Påhlmans Handelsinstitut.

Varför valde du Påhlmans Handelsinstitut?

Min plan var att studera ekonomi och jämförde därför olika skolor och utbildningar. Hos Påhlmans hittade jag utbildningen Certifierad Ekonomiassistent med Löneadministration och praktik som i jämförelse med liknande utbildningar är betydligt mycket bredare. Eftersom jag inte hade några ekonomikunskaper sedan tidigare var bredden en stor fördel då den inkluderade både ekonomi och lön. När jag ringde Påhlmans administration och ställde frågor om utbildningen blev jag väl bemött och deras trevliga ton gav mig en bra känsla.

Hur var upplägget på utbildningen?

Upplägget var bra, starten var ganska mjuk men med tiden ökade både tempot och svårighetsgraden. Excelldelen gick smidigt eftersom jag hade kunskaper om det sedan tidigare. Ekonomi och lön var däremot nya ämnen för mig, men lärarna var duktiga på att lära ut och även om jag fick jobba lite extra med vissa delar gick det bra.

I utbildningen ingår även praktik, berätta om den

Jag var på en ekonomikonsultfirma under fyra veckor. När jag kom dit var de väl förberedda och tog god hand om mig samt gav mig uppgifter som var relevanta för min utbildning. Uppgifterna inkluderade alla steg på vägen mot ett bokslut. Jag arbetade med löpande kundfakturor, korrigeringar, avstämningar och periodiseringar. Det var väldigt lärorikt.

Vilka är dina planer för framtiden?

Utbildningen har varit ganska intensiv och har gett mig massor med nya kunskaper. För att hålla informationen aktuell vill jag nu ut och jobba så fort som möjligt. Parallellt med arbete vill jag även plugga vidare. Om jag inte får ett jobb på en gång så fortsätter jag studera. Det ena utesluter inte det andra. Jag vill gärna arbeta med analyser, prognoser och ekonomistyrning och därför är mitt stora mål i framtiden en tjänst som controller.