Researcher

"Behovet av Researchers växer"

I ett snabbt informationssamhälle med fake news, har behovet av källkritik växt explosionsartat bland företag och produktionsbolag. Utbildningen, Certifierad Researcher, är den mest omfattande i landet och skapar yrkesroller som hjälper företag med grävande faktagranskning.

En vändpunkt

Journalistiken är inne i en omfattande transformation där nya plattformar för publicering skapas varje dag. I ett snabbt informationssamhälle med fake news, där vi alla är producenter av media, har behovet av källkritik växt explosionsartat bland företag och produktionsbolag. Ett behov som kräver rätt resurser med rätt kompetenser.

Påhlmans utbildning Certifierad Researcher är den mest omfattande i landet. De studerande gör två stora research case som löper genom hela utbildningen, ett inom kriminal- och rättsresearch och ett inom person research.

Jenny Heed är utbildad researcher och huvudlärare för utbildningen. Hon arbetar med nätbaserad Open Source Intelligence (OSINT). Hon menar på att utbildningen ger en grundläggande helhetskompetens inom research.

– Utbildningen går igenom grunderna som metodik och underrättelsecykeln där även källkritik, intervjuteknik och offentlighetsprincipen är centrala delar. Sedan går utbildningen in på klassiskt arkivsök där vi besöker de större arkiven till webbaserad research som är och blir mer viktigt idag, säger Jenny.

Enligt Jenny är vi inne i en digital transformation där vikten av kompetens inom digitala verktyg blir alltmer efterfrågat. Framförallt inom RSS-flöden, sökdatabaser och webbmonitoring.

En utbildning med flera möjligheter

Peter Isaksson är utbildad researcher och journalist med ett brinnande intresse för kriminal- och rätts- research. Han är en av grundarna till Magasinet Paragraf och en av researcherna bakom SVT:s program Säljsekten. Han är också utbildningsledare och lärare på utbildningen Certifierad Researcher.

– Certifierad Researcher riktar sig till de som brinner för att ta fram information och som vill arbeta professionellt med att ta fram, granska och redovisa information på person- och företagsnivå. Det är inte bara inom det journalistiska spåret som behovet av grävande research har ökat. Utbudet av poddar med grävande reportage har ökat lavinartat där kanaler och produktionsbolag fått upp ögonen för den ökade efterfrågan på grävande reportage och true crime, berättar Peter.

Inom rekryteringsbranschen har behovet av researchers vuxit det senaste decenniet, vid bakgrundskontroller, kandidat framtagning och omvärldsbevakning. Detsamma gäller inom säkerhetsbranschen som i takt med digitaliseringen synliggjort behovet av personkartläggning och säkerhetsanalyser. Det råder alltså ingen tvekan om att behovet efter yrkesrollen finns och efterfrågas i branschen, något som Peter bekräftar.

– Många av våra tidigare deltagare är och har varit fantastiska ambassadörer för yrkesrollen och sig själva. Flera av dem har vunnit priser som finns inom grävande journalistik. Det är nog en handfull tidigare studerande som vunnit Guldspaden och inom rekrytering och säkerhet har en betydande andel skapat väldigt fina karriärer inom yrkesområdet, avslutar Peter.

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.

Gå till videon på Youtube.com

Liknande artiklar

Researcher

Jobba som researcher

En researcher har arbetsuppgifter som att ta reda på saker som inte är uppenbara. Det är ett jobb som påminner mycket om hur en detektiv arbetar - att hitta inf...

Certifieringsutbildning20 augusti 2018
Läs vidare om "Jobba som researcher"
Researcher

Arbeta som omvärldsbevakare

En omvärldsbevakare är en sorts researcher som arbetar med att hålla koll på vad som händer i världen, eller en del av den, och drar slutsatser från den informa...

Certifieringsutbildning20 augusti 2018
Läs vidare om "Arbeta som omvärldsbevakare"