Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Det är aldrig för sent att börja studera!

Marika Waern studerade på Påhlmans Handelsinstituts 2-åriga YH-utbildning och blev utexaminerad Paralegal våren 2019.

Vad gjorde du innan du började studera på Påhlmans Handelsinstitut?
Jag har gjort en hel del blandade saker genom åren till exempel arbetat inom vården, med PR och på flygbolag. Men mitt i livet kände jag att det var dags att göra något nytt. Då bestämde jag mig för att gå en YH-utbildning och började att söka efter en passande utbildning. Jag funderande på att bli medicinsk sekreterare men valde istället paralegal och det ångrar jag inte en sekund. Jag har alltid haft ett samhällsintresse och jag gillar att skriva och det får man göra som paralegal, dessutom är min bror jurist och genom honom hade jag lite koll på branschen. Att valet föll på Påhlmans Handelsinstitut var för att jag tidigare gått en PR-assistentutbildning på Medborgarskolan och när jag letade efter YH-utbildningar mindes jag att Påhlmans Handelsinstitut låg i samma byggnad. Jag tog då reda på vad de erbjöd.

Vad var det bästa med utbildningen?
Det var mycket som var bra. Fantastiska lärare och fin mix av ämnen bl.a. juridik, kommunikation, IT och projektledning. Juridik var det som jag gillade allra mest, särskilt brottsmål var extra spännande men även avtalslagen var intressant. Jag lärde mig massor under utbildningen och är stolt över att kalla mig paralegal. Jag kan verkligen rekommendera denna utbildning och uppmanar alla som är intresserade av att bli paralegal att söka.

Kan du berätta mer om praktiken som ingår i utbildningen?
Praktiken är en viktig del av utbildningen. Den stärkte upp det som man lärt sig i teorin. Vi var ute på två praktikperioder, en under första året och en under andra året. Det var skönt att komma ut och hämta andan efter teoriperioderna. Jag var på två väldigt olika nischade byråer under mina praktikperioder. Min första praktik gjorde jag på Krim advokatbyrå, som nästan uteslutande arbetar med brottsmål. Det var en mörk men oerhört spännande verklighet som man fick se in i med alla fall de hanterade. På min andra praktikperiod var jag på en advokatbyrå som arbetar med asyl och migrationsrätt till största delen. Efter utbildningen började jobba på en byrå av mer allmän karaktär och kunde då knyta ihop säcken eftersom jag hade sett olika delar som advokatbyråer arbetar med.

Hur var lärarna och klassen?
Lärarna var fantastiska. De är verksamma i branschen och har verkligen koll på sina respektive ämnesområden. Klassen var blandad. Jag var en av de lite äldre men det spelar ingen roll för alla är nya inför det vi lär oss. Personligen tror jag att det kan vara bra att ha lite erfarenhet innan man går denna utbildning, så var det för mig i alla fall.

Du har startat ”Svenska paralegalsamfundet” på Facebook, vad är det för något?
Svenska paralegalsamfundet är ett forum för paralegals. Tanken är att vi ska ha ett forum där vi kan diskutera ämnen som har med vår profession att göra. Allt från praktikplatser, hur man arkiverar akter, datasystem, språkbruk, jobbannonser, kurser och allt annat runt omkring som är relevant för yrkesgruppen paralegals.