Lön

Att karriärväxla under en pandemi!

Under en vecka i början på mars månad 2020 blev hundratals människor inom svenska sjöfartsbranschen varslade och uppsagda, vissa med omedelbar verkan. Nathalie var en av dem. Men istället för att ge upp, sadlade hon om helt till löneadministratör.

Med ett intresse för ekonomi

Nathalie Anderberg arbetade i flera år på sjön inom restaurang och konferens på M/S Birka och M/S Eckerö. Men så kom året 2020, pandemin bröt ut och hon tillsammans med flera hundratals andra människor blev av med jobbet. Med en knappt 1 månad gammal bebis var framtiden helt plötsligt oklar.

–Jag hade verkligen mitt drömjobb med helt fantastiska kollegor och ett arbete som passade min livsstil. Samtidigt är jag en rastlös och spontan människa som gillar förändring och att kasta mig ut i det okända. Ett tydligt exempel är när jag sålde allt jag ägde och flyttade till Karibien för att starta en restaurang. Det var helt fantastiskt och min första säsong gick otroligt bra, men så kröp vardagen på även i paradiset och jag insåg att jag saknade ett mer ordinärt liv hemma i Sverige. Jag flyttade därför hem och började arbeta på M/S Birka. Jag blev gravid och min dotter Cleo kom i februari 2020. Då hade pandemin precis börjat och jag trodde aldrig att det skulle hålla på så länge som det gjorde. Jag blev uppsagd och samtidigt mammaledig.

Genom en försäkring via sin arbetsgivare kom Nathalie i kontakt med en jobbcoach för att få hjälp med nästa steg som väntade efter uppsägningstiden.

–Vi var på samma plan och kommunicerade väldigt bra med varandra. Jag nämnde att jag är intresserad av ekonomi, personalfrågor och bokföring och väldigt snabbt kom vi fram till svaret, löneadministratör! Som löneadministratör knappar man inte bara in timmar och löner. Det handlar lika mycket om att vara ett kommunikativt stöd och kontakt med personalen på ett företag. Man ska ha koll på nya regler, avtal som ändras mm. Min jobbcoach rekommenderade att jag skulle kolla in Påhlmans Handelsinstitut och det räckte med att jag kollade in hemsidan och såg att det passade mig direkt. Dels att det var online så jag kunde studera i den takt jag ville men också att kursen i arbetsrätt ingick. Den var klockren och en riktig bonus.

20210701_112517 - Copy.jpg

Pandemin och familjen blev språngbrädan

För Nathalie har familjen varit en stor motivation till att sadla om till löneadministratör. Hon ser pandemin som en språngbräda och lika delar motivation till sin karriärväxling och är på ett vis tacksam att den inträffade.

–Pandemin öppnade ett fönster men också med en bebis hemma och en sambo som jobbar långa dagar visste jag att det behövdes en förändring. Båda delarna blev en stor motivation till att sadla om. För att min familj ska ha det så bra som möjligt behöver jag ha det så bra som möjligt. Att satsa på mig själv och min karriär är lika viktigt för de som för mig helt enkelt. Jag tror det är viktigt att förvalta de möjligheter man får och när orken tryter så är det fantastiskt att ha en jobbcoach som knuffat och pushat mig när jag inte orkar.

Nathalies upplevelser av utbildningen certifierad löneadministratör har varit positiva och hon rekommenderar alla att söka även om man inte har förkunskaper och att ett genuint intresse räcker långt.

–Utöver Pia, kursledaren, som gjort ett helt fantastiskt upplägg under kursen och som varit pedagogisk och återkopplat snabbt, så är det just att utbildningen är online som varit det bästa. Under utbildningen använde vi program som Coursio och Fortnox som underlättade otroligt mycket. Det gjorde att jag kunde sitta vid vilken dator eller telefon som helst och att jag under uppsägningstiden kunde studera kvällar och raster.

Att våga karriärväxla

Idag är Nathalie färdigutbildad löneadministratör och jobbsökande med drömmar om Spanien.

–Just nu söker jag jobb, men det är svårt under semestertider såklart, så först väntar ledighet. Men jag är inte orolig, det kommer alltid att lösa sig. Drömmen vore att hitta ett löneadministrativt jobb i Spanien och flytta ner familjen dit då vi har en lägenhet sedan innan i Alicante.

Nathalie vill uppmana andra som kämpat under detta pandemi år att våga utmana sig själva och rekommenderar att våga genomföra en karriärväxling som hon själv har gjort.

–Jag rekommenderar alla att våga byta karriär. Människan mår bra av förändringar och man måste utmana sig själv genom att se livet som ett äventyr. Visst, det kan gå tokigt ibland, pandemin är ett ypperligt exempel, men det är bara att resa på sig och försöka igen!

20210701_112956.jpg

Vi på Påhlmans Handelsinstitut vill önska Nathalie ett stort lycka till i framtiden!