Researcher

Arbeta som omvärldsbevakare

En omvärldsbevakare är en sorts researcher som arbetar med att hålla koll på vad som händer i världen, eller en del av den, och drar slutsatser från den informationen. Som omvärldsbevakare behöver du ha en förmåga att kunna hitta uppgifter och att sedan tolka dem utifrån ett större perspektiv.

En omvärldsbevakare har arbetsuppgifter där det kan ingå att följa medier eller olika databaser för att identifiera trender som påverkar. Det kan också handla om att ha koll på olika myndighetsbeslut för att försöka tolka om en lag är på väg att förändras.

Jobba som omvärldsbevakare

Som omvärldsbevakare har du en mängd olika karriärval. Du kan välja en inriktning inom någon form av underrättelseverksamhet hos polisen, Säpo eller den militära underrättelsetjänsten. Men du kan också jobba åt till exempel en kommun eller annan myndighet, eller på ett privat företag. Att ha koll på omvärlden och olika typer av trender blir viktigare och viktigare inom alla branscher eftersom världen förändras så snabbt.

När du arbetar som omvärldsbevakare är det din uppgift att vara uppdaterad om faktiska saker som har påverkan; som lagar, nyetableringar av konkurrenter eller händelser som kan ha ekonomiska effekter som till exempel konflikter i oljeproducerande länder. Men det kan även handla om sådant som har varumärkespåverkande effekter, som att influencers eller media börjar skriva negativt om ditt företags produkter.

Utbildning till omvärldsbevakare

Ett av de allra enklaste sätten att bli omvärldsbevakare på är att gå en utbildning som leder till att du blir certifierad researcher. Här får du alla verktyg du behöver i yrket och du får dessutom möjlighet att praktisera på företag som jobbar med någon form av omvärldsbevakning. Med lång erfarenhet kan en omvärldsbevakare få en lön som ligger mellan 40 000* och 45 000* kronor per månad, beroende på område och arbetsuppgifter.

*Källa SCB 2020

Liknande artiklar

Researcher

Jobba som researcher

En researcher har arbetsuppgifter som att ta reda på saker som inte är uppenbara. Det är ett jobb som påminner mycket om hur en detektiv arbetar - att hitta inf...

Certifieringsutbildning
20 augusti 2018
Läs vidare om "Jobba som researcher"