Studera med omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för vuxna mitt i yrkeslivet. Bredda och utveckla din kompetens med onlinestudier hos oss. Alla våra certifieringsutbildningar och kurser är yrkesinriktade och stärker din framtida ställning på arbetsmarknaden.

Från och med den 1 oktober 2023 kan du ansöka om omställningsstudiestöd för en period som startar någon gång mellan den 1 januari och den 30 juni 2024.

  • Omställningsstödet är till för dig som har arbetat minst åtta år och är mellan 27–62 år.
  • Du har möjlighet att studera med inkomstbaserad ersättning upp till 80% av din lön.

Längre ner på sidan hittar du mer detaljerad information om omställningsstudiestödet.

Kontakta oss för rådgivning och ytterligare information: Åsa Rooper Lindfors når du på 010-157 64 34 och via personlig rådgivning.

En del i ansökan är att antingen skriva en motivering själv eller få hjälp av en omställningsorganisation att skriva ett yttrande till CSN.

Påhlmans hjälper kostnadsfritt till med förslag på motivering, relaterat till vårt studieutbud.

Får du inte stödet men vill studera ändå och behöver ett studieintyg till din arbetsgivare eller a-kassa, boka det kostnadsfritt här. Vi mejlar dig inom två vardagar.

Inom nedan ämnesområden erbjuder vi yrkesinriktade utbildningar och kurser – med eller utan omställningsstöd.

Vad är omställningsstudiestöd?

Har du redan ett jobb, men känner dig redo för att studera? Du kanske känner att det är dags att skaffa den där behörighet som du saknar, öka din attraktivitet på arbetsmarknaden eller helt enkelt karriärväxla och byta bransch? Omställningsstudiestödet ger dig möjlighet att studera mitt i karriären och få ekonomiskt stöd under tiden.

Vem kan få omställningsstudiestöd?

För att beviljas studiestödet måste du:

  • vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd.
  • vara minst 27 år och maximalt 62 år.
  • ha jobbat minst 8 år de senaste 14 åren (arbetad tid upp till två år med exempelvis föräldrapenning. Sjukskrivning jämställs med arbete).
  • arbetat minst 12 månader de senaste 24 månaderna i Sverige (arbetad tid i ett land inom EES, i Storbritannien och i Schweiz tillgodoräknas).
  • arbetet måste ha varit på minst halvtid (16 timmar per vecka).

Vad krävs för att jag ska få omställningsstudiestöd?

Studierna som du ansöker om:

  • ska stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden, vilket bedöms av den omställningsorganisation du tillhör av samt av CSN.
  • måste vara CSN-berättigade eller uppköpta av en omställningsorganisation.
  • måste vara minst en vecka och exempelvis 88 veckor om du studerar på deltid med 50% studietakt.
  • kan studeras på mellan 20 och 100 procents studietakt.
  • startar tidigast 1 januari 2024.

PHI graf 4
Denna information är hämtad från CSN. Mer detaljerade kriterier, checklistor och hur mycket du kan få i studiebidrag finns att läsa hos CSN.

Vilka utbildningar kan jag söka?

Utbildningen du söker måste vara CSN-berättigad eller uppköpt av en omställningsorganisation. För att öka dina chanser till att bli beviljad stöd bör du söka en utbildning som stärker din ställning på arbetsmarknaden, baserat på arbetsmarknadens behov av kompetens.

Påhlmans Handelsinstitut erbjuder både certifieringsutbildningar och kurser som stärker din kompetens och som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Så här ansöker du om omställningsstudiestödet

  1. Läs på så att du är säker på att du uppfyller alla villkor för att kunna söka omstälningsstudiestödet.
  2. Kontakta din omställningsorganisation som kan ge dig stöd och råd i processen. För att öka dina chanser för att få stödet kan omställningsorganisationen skriva ett yttrande till CSN om att din utbildning stärker din ställning på arbetsmarknaden.

    Om du tillhör en omställningsorganisation som inte skriver yttranden till CSN så måste du själv skriva en motivering. Påhlmans Handelsinstitut hjälper kostnadsfritt till med förslag på motivering, relaterat till vårt studieutbud. Här får du hjälp med förslag till motivering.

    Vilken omställningsorganisation du tillhör beror på vilket omställningsavtal din arbetsgivare är ansluten till. Här hittar du kontaktuppgifter till omställningsorganisationer.
  3. Ansök om omställningsstudiestöd via CSN.
  4. Sök utbildningen du vill ha studiestöd för.
  5. Sök tjänstledighet hos din arbetsgivare i god tid innan du ska börja studera.

Kontakta oss för rådgivning och ytterligare information: Åsa Rooper Lindfors når du på 010-157 64 34 och via personlig rådgivning.