Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

OVK - Obligatorisk ventilationskontroll för kommunhandläggare, online

Information

Plats
Online
Startdatum
20 maj 2021
Dag och tid
Torsdag 09:00-16:00
Avgift
9 185 kr ink. moms.
Lär dig att bli ett strå vassare på att bistå byggnadsägare att rätta till de brister som framkommit vid OVK-besiktning. Med denna kurs ökar du din kunskap kring regelverket. Undervisningen i denna UVKK-kurs (utbildning i ventilationskontroll för kommunala handläggare av OVK) sker live via webbsändning.

Om kursen

Start 20 maj 2021 kl. 9:00 – 16:00.

Tidigare deltagare


•Nacka kommun: - Mycket givande och bra kurs"
•Stockholms stad: - Kursledaren är mycket kunnig och tydlig i sitt sätt att utbilda.
•Göteborg: - Bra och innehållsrik kursdokumentation.
•Umeå kommun: - En mycket lärorik dag!

Den 2 maj 2011 beslutade Sveriges regering att införa lagen om OVK - för att tillgodose kraven i PBL, Plan- och bygglagen – vilket är lagen om funktionskontroll av ventilationssystem i byggnader.
Kraven på tillsynsmyndigheten som handlägger OVK har ökat genom att Länsstyrelsen har intensifierat tillsynsarbetet för kommunerna: det innebär i sin tur att det blir ett extra tryck på de kommunala handläggarna.
Kursen sker i samarbete med Ventilationscentrum i Enköping.

Mål

Är att ge dig som kommunal handläggare, information om aktuella regler och förordningar gällande hantering av funktionskontrollen av ventilationssystem, OVK.

Innehåll

•Byggnadsnämndens informationsansvar och möjlighet till ingripande: Byggnadsnämnden ska ha tillgång till personal med särskild kompetens som behövs för att nämnden ska kunna fullfölja sina uppgifter på ett tillfredställande sätt. (Utdrag ur Plan- och bygglagen Kap.12, § 7.)

•Regelverken för utformning och funktion av ventilationssystem

•Tolkning av reglerna

•Återkommande problem med OVK besiktningar som inte inlämnas inom föreskriven tid.

•Föreläggande om att lämna in och vite om uteblivet OVK-protokoll

•OVK-regelverket och praktiska exempel

•Boverkets allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem

•Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation

•Plan- och Bygglagen

•Plan- och Byggförordningen

•Radon

Hur går undervisningen till

Lärarledd undervisning som webbsänds live via Microsoft Teams, där du givetvis kan ställa frågor under föreläsningen. Webbsändningen sparas i Teams så kursen är tillgänglig för dig fem dagar efter genomförandet. Det ingår även en timmes uppföljning via Teams veckan efter kursen: datum och tid meddelas under kursdagen.

Några dagar före kursen startar får du ett mejl från oss med uppgifter och lösenord till Office 365 så du kan logga in på just det här Teamet som är ditt ”klassrum”.
En länk till instruktionsfilmer kommer också med i det mejlet.

Studiematerial

Kurspärmen innehåller en konsoliderad version av BBR, Plan- och Bygglagen, Plan-och byggförordningen, Boverkets byggregler, Byggnadsnämndens hantering av OVK, OVK 3, OVK-protokoll med mera. Pärmen skickas till dig per post före start från Ventilationscentrum och det tillkommer en kostnad, läs mer under Avgift.

Lärare

Läraren heter Kurt Ingeberg och har varit ledare för UVKK-kurserna sedan 2013, så även OVK-Certifieringskurser. Är Certifierad OVK-besiktningsman.

Målgrupp

För dig som arbetar som kommunal handläggare av OVK samt Länsstyrelsens övervakande personal.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Avgift och anmälan

Kursavgift: 6 500 kronor exklusive moms (25%).
Studiematerial: 1 000 kronor exklusive moms (6%).

Klicka på Anmäl dig här och fyll i dina uppgifter.
Anmälan är bindande men inte personlig: du kan överlåta platsen till en kollega om du får förhinder.

Sista dag för anmälan är 10 maj 2021. Vi fakturerar i samband med din bokning, vänligen ange korrekt fakturaadress vid anmälan inklusive referensnummer som de flesta kommuner vill att vi använder.

Våra köpevillkor

Intyg

Du erhåller ett intyg efter avslutad kursdag vilket skickas per post inom en vecka.

Tekniska förutsättningar

Du har tillgång till egen dator med internetuppkoppling och kan använda Teams: vi rekommenderar senaste versionen av webbläsare Google Chrome eller Firefox. Du kan även följa kursen i din smarttelefon om du laddar ner appen Teams.
Du kan ladda ner och läsa filer som Excel och PDFs då det kan ingå i studiematerialet.

Vänligen ta kontakt med din kommuns IT-avdelning för hur du på bästa sätt kan ta del av kursen och även kontrollera att Teams inte är blockerat av en brandvägg. Här kan du läsa mer om Microsoft Teams.

Välkommen att kontakta oss!

Har du frågor om innehållet i kursen och förkunskaper vänligen kontakta Martin Ancons på Ventilationscentrum, Martin@ventcentrum.se och 0171‐30706.

Vid frågor om betalning, ekonomi och annat praktiskt så är du hjärtligt välkommen att kontakta Påhlmans Handelsinstitut på info@phi.se och 010-157 64 34.

Övrigt:

Påhlmans Handelsinstitut anordnar kursen tillsammans med Ventilationscentrum i Enköping. Inga rabatter ges på denna kurs.

Frågor och svar

 Vi har satt fart på karriärer sedan 1881.

Kontakt

Kontaktperson

Info@phi.se