Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Intervju med fackförbundet Unionen

Ett att ha avslutat sina studier på Påhlmans Handelsinstitut är det möjligt att den fortsatta karriären går vidare till ett arbete inom den privata sektorn. I de fallen är det ofta fackförbundet Unionen som har hand om kollektivavtalet. Här svarar Unionen på frågor och berättar vad de kan göra för studenterna idag och hur de kan vara behjälpliga senare i arbetslivet.

Sedan ett par år tillbaka anordnar Påhlmans Handelsinstitut Career Day. Under några timmar får de studerande möjlighet att träffa och presentera sig för rekryterare, bemanningsföretag och fackförbund. En av de organisationer som var med i februari 2019 var fackförbundet Unionen.

Som så många andra fackförbund har även Unionen ett speciellt anpassat medlemskap för de som studerar och som i framtiden siktar på att få ett jobb inom privat sektor efter att ha avslutat sina studier.

Varför är ni med på Carrer Day?

Vi är här för att prata med studenter och både berätta vad vi kan göra för dem nu och hur vi kan hjälpa till efter att de är klara med sina studier. Flera av de som studerar idag på Påhlmans Handelsinstitut kommer troligen fortsätta sin karriär inom något privat bolag eller ideell organisation. I de fallen är det vi på Unionen som kommer att ha hand om deras kollektivavtal.

Vad vill ni förmedla till våra studerande?

Vi vill gärna berätta om allt vi kan hjälpa till med under studietiden. Vi har till exempel experter som kan granska CV:n i samband med LiA eller för de som söker jobb. Vi berättar gärna hur vårt kollektivavtal fungerar och hur man ska tänka vid en framtida lönesättning.

Vilka är de vanligaste frågorna ni brukar få?

De vanligaste frågorna är varför man ska tillhöra ett fackförbund, vad som ingår i medlemskapet och vad vi kan hjälpa till med.

Berätta något som många kanske inte vet att ni erbjuder.

De som studerar kan få tillbaka en viss del av de pengar som har spenderats på kurslitteratur. Vi ger även förhandlingshjälp från första dagen även vid exempelvis extrajobb. Om de har någon fråga som har uppstått på jobbet, så kan man ta hjälp av oss redan idag i en förhandling.