Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Jenny pluggade till Ekonomiassistent och fick drömjobbet på Live it

Intervju med Jenny Oscarsson som studerade Påhlmans Handelsinstituts yrkesinriktade utbildning Certifierad Ekonomiassistent med löneadministration och praktiktid på deltid.

Jenny Oscarsson, elev på Påhlmans gymnasium

Hej Jenny, berätta lite om din bakgrund och hur det kom sig att du började på Påhlmans!

Jag hade jobbat administrativt väldigt länge inom resebranschen och bott i olika länder. På mitt senaste jobb, Australienresor, gjorde jag allt från att korrekturläsa till att fixa visum till våra resenärer. Ekonomibiten, som jag bara arbetade med några timmar om dagen, tyckte jag var det absolut roligaste. Men eftersom det var ett litet företag och man redan hade en ekonomiansvarig, fanns det ingen chans för mig att utvecklas där. Så efter min senaste mammaledighet började jag kika runt på olika studiealternativ. Jag visste att jag ville ha en utbildning som var förankrad i verkligheten med lite mer tempo. Därför blev det Påhlmans.

Hur var det sedan när studierna drog igång?

Det stora var nog att jag har två små barn och måste få tiden att gå ihop. Men jag hittade Eva, världens bästa pluggkompis, som också hade två barn. Vi två satt efter klasserna, fikade och pluggade och det tror jag hjälpte oss jättemycket. Vi hade ungefär en och en halv timma på oss innan vi var tvungna att ge oss iväg och hämta våra barn på dagis. Och det var jättekul att se att vårt effektiva pluggande verkligen gav resultat. För vi hade nästan högst poäng i alla ämnen. Dessutom har Eva blivit en vän för livet, vi hittade verkligen varandra där bland böckerna.

Vad fick du med dig studiemässigt från Påhlmans?

Innan jag började på Påhlmans hade jag ingen förståelse för flödet i bokföringen. Det här med debet och kredit, varför hamnar det ena där, och varför lägger man in det andra där och var kommer sifforna ifrån och vad gör det för effekt? Vad händer om det blir mindre på balansräkningen? Sådana saker, hade jag ingen förståelse för innan. Alltså, jag visste att man bokförde. Men inte varför och hur.

Du fick jobb direkt efter utbildningen på upplevelseföretaget Live it. Berätta, hur gick det till?

Jag tror att Lotta Wirma, VD på Live it, hörde av sig till Hans Wranne som är praktiksamordnare på Påhlmans om en ledig ekonomitjänst. Jag sökte och kom på intervju en torsdag och redan fredag morgon ringde Lotta och erbjöd mig jobbet och onsdagen därpå började jag jobba.

Så du fick jobb direkt och behövde alltså inte göra någon praktikperiod?

Exakt, och det är jag jätteglad för. Men det var faktiskt så att det blev som en ketchupeffekt när jag väl fick jobbet på Live it, för det var inte mindre än fyra andra företag som ville träffa mig i samma veva.

Summa summarum, skulle du rekommendera Påhlmans till andra?

Ja, verkligen! Mig har det gett jättemycket. Jag har hamnat i en helt ny bransch och fått nya möjligheter. Sedan uppskattade jag också att utbildningen var så intensiv och kort och att vi hade så bra kurser. Ta affärsjuridik till exempel, som är jättebra att kunna även i vardagslivet. Eller avtal, hur gäller de? Sådana saker. Det var sådant jag kanske inte trodde att jag skulle ha så mycket nytta av när jag bara läste det på schemat. Och idag har jag ett drömjobb på ett otroligt inspirerande företag!