Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Mot en ny karriär som paralegal

Efter att ha arbetat som fritidspedagog, frisör och företagssäljare kom Sofie fram till att hon egentligen vill jobba med juridik. Beslutet att ändra karriärsinriktning gjorde att hon sökte sig till yrkeshögskoleutbildningen Paralegal på Påhlmans Handelsinstitut.

Varför sökte du till YH-utbildningen Paralegal?

I grunden har jag en frisörutbildning på gymnasienivå, men där läste vi bara A-kurser och därför saknar jag behörighet till juristlinjen på universitetet. Egentligen vill jag inte bli advokat, men jag vill arbeta med juridik och kom därför fram till att paralegal passar mig. Jag googlade på paralegalutbildningar och hittade då Påhlmans Handelsinstitut och YH-utbildningen Paralegal.

Vad har du för mål med utbildningen?

Jag har tidigare studerat försäljning och marknadsföring och skulle gärna kombinera det med juridik. I framtiden vill jag arbeta med affärsjuridik, först på en liten advokatbyrå för att sedan ta mig vidare till en juridisk avdelning på ett stort företag.

Vilka förväntningar har du på utbildningen?

Jag förväntar mig att få de kunskaper som krävs för att klara av yrket som paralegal. Nu när utbildningen har startat har mina förväntningar överträffats. Läraren är kompetent och professionell men samtidigt personlig och väldigt duktig på att lära ut. Klassen är blandad och väldigt bra. Vissa är unga medan andra är äldre med mer erfarenhet. Olikheterna gör att vi kompletterar och kan hjälpa varandra.

Hur ofta är ni i skolan och har lektioner?

Vi har lektioner två dagar i veckan, resten av tiden är självstudier vilket kräver att man läser mycket hemma. Fördelen med upplägget är att jag kan vara flexibel och studera när det passar mig. Därför fungerar det bra att kombinera studier med familjelivet, extraarbete samt att bo i Örebro. Det är inga problem att pendla till Stockholm de dagar vi har lektioner och om familjen tar tid från min dag kan jag istället plugga på kvällen.