Välj startdatum

 • Kurslängd

  30 timmar

 • Kursavgift

  10875 kronor inklusive moms.

 • Kurslokaler

 • Finansiering

  I samarbete med Human Finans erbjuder vi förmånliga lån för utbildningen. Gå in på Human Finans hemsida och följ de enkla instruktionerna. För mer information ta gärna personlig kontakt via telefon.

 • Anmälan

  Köpevillkor privatperson

  Köpevillkor företag

Löneadministration I, online

Anmäl dig idag och starta imorgon!

Tilltalas du av att arbeta med siffror och service? Då är löneadministratör ett yrke för dig. Här lär du dig att göra löneberäkningar utifrån aktuella avtal och lagar. Vi varvar utbildningen med teoripass och datapass, där du jobbar i Fortnox Lön via nätet. 

Denna kurs är en onlinekurs där ni får tillgång till interaktivt material bestående av genomgångar via video, nedladdningsbara filer, övningsuppgifter och olika instruktioner genom text och bild. Kursen består även av en studiecirkel genom vilken du får personlig kontakt och vägledning av din lärare. 

Allt material och moment i onlinekursen är tillgängliga via din webbläsare i datorn men fungerar även via mobiltelefoner och iPad.

Du kommer även att läsa om lagar, regler, skatter, semester och föräldraledighet. Vi fyller i anställningsavtal, tidrapporter, reseräkningar, ledighetsansökningar, skattedeklarationer mm. Du kommer att lära dig vad som krävs av en löneadministratör för att kunna ge god service till anställda. 

Efter kursen får du ett intyg på dina kunskaper om du har fullföljt kursens alla praktiska moment med inlämningsuppgifter samt delproven i varje kapitel. 
Du kan också skriva en tentamen, och efter godkänt resultat får du ett certifikat som ger ytterligare tyngd åt ditt CV.

Mål 

Efter kursen kan du arbeta som löneadministratör och ha grundläggande kunskap om ett löneprogram.

Kursinnehåll

 • Löneadministratörens uppgifter och egenskaper
 • Lagar, vilka finns och vi går igenom de vanligaste bla Lagen om anställningsskydd
 • Anställningsavtal, anställningsvillkor och arbetsformer.
 • Olika löneformer och lönetillägg
 • Arbetstiden och dess förläggning. Arbetstidslagen med övertid/mertid/rast/paus/veckovila
 • Skatter, tabellskatt och engångsskatt samt skattedeklaration
 • Arbetsgivaravgifter
 • Sjukfrånvaro. Sjuklönelagen
 • Ledighet för föräldrar. Föräldraledighetslagen
 • Tjänstledighet, permission
 • Semester, semesterrätt, semesterlön. Semesterlagen 
 • Förmåner, skattefria och skattepliktiga
 • Retroaktiv lön
 • Årsrutiner, kontrolluppgifter

Kursen är uppdelad enligt följande:

Kapitel med olika avsnitt. Avsnittet innehåller text, hänvisning till boken, en inlämningsuppgift och en dataövning i programmet. Varje kapitel avslutas med ett kunskapstest på det vi har gått igenom. 
Du väljer tempo på kursen själv, halvfart, normal eller intensiv, tidigast är du klar efter tre-fyra veckor och du kan som längst studera i fyra månader efter start och inloggning. 
Du meddelar läraren när du vill skriva tentamen och ni kommer överens om vilken dag och tid den läggs upp för dig i kurssystemet. Tidsbegränsad till tre timmar efter inloggning.

Tekniska förutsättningar

Tillgång till dator och vi rekommenderar webläsare som Firefox eller Google Chrome. Du måste kunna ladda ner och läsa filer som excel och pdf då det ingår i kursmaterialet. 

Förkunskaper

Detta är en grundkurs, men för att tillgodose sig kursen på bästa sätt är det önskvärt om du har kunskaper i matematik (motsvarande matematik A), och ett intresse för siffror.

Kurslitteratur

Anställda: praktisk handbok för arbetsgivare, ISBN 978-91-7695-060-9. Boken går att beställa på förlaget Björn Lundén. Ca pris i bokhandeln 500kr och den införskaffas på egen hand, gärna före kursstart.

Nästa steg

En direkt fortsättning för dig som vill bygga på din utbildning och kompetents efter avslutad grundutbildning, är Löneadministration II.
I den kursen får du en teoretisk fördjupning med Visma Lön 600 och lär dig bl.a. att ta fram statistik och rapporter.  Kursen kan du läsa hos oss på dagtid, kvällstid eller parallellt med arbete som en onlinekurs. Om du bokar fortsättningskursen inom 6 månader från att du startade grundkursen får du 1000kr i rabatt på fortsättningskursen.

Vi har även en praktisk kurs med 12 månaders lönekörning - Lönehantering, Öva mer! online.
Den kan du läsa direkt efter grundkursen eller efter Löneadministration II.

Frågor?

Tina Hådell Påhlmans Handelsinstitut

Välkommen att kontakta Tina Hådell,
010-157 62 88 eller tina.hadell@phi.se

Lärare

 • Pia Eriksson

  Pia Eriksson

  Konsult i lön och ekonomi

  "Jag undervisar i löneadministration, den praktiska biten. Först räknar vi, slår i skattetabeller och gör löneberäkningar, manuellt. Sedan gör vi samma sak i datasalen. På PHI använder vi oss av Visma Spcs Löneprogram 600, som eleverna kan ladda hem och öva med, och även Fortnox Lön som har ett molnbaserat övningsprogram"

  "Jag har jobbat med PHI och dess elever sedan 2007, och det är alltid lika roligt att träffa nya klasser och få visa hur fantastiskt roligt löneadministration är!"