• /Global/bilder/kurser/pahlmans3

Välj startdatum

 • Kurslängd

  71 timmar

 • Kursavgift

  14000 kronor inklusive moms.

 • Kurslokaler

  Hagagatan 23 A, Plan 4
  STOCKHOLM

  Se karta

 • Finansiering

  I samarbete med Human Finans erbjuder vi förmånliga lån för utbildningen. Gå in på Human Finans hemsida och följ de enkla instruktionerna. För mer information ta gärna personlig kontakt via telefon.

 • Anmälan

  Köpevillkor privatperson

  Köpevillkor företag

Jöken, kväll

Juridisk översiktskurs - enligt Stockholms universitets kursplan (15 hp)

I dagens samhälle hamnar du oftare än du tror i situationer där du har en fördel av att kunna hantera vardagsjuridik. Det här är en kurs som varje person borde ha med sig då det är viktig kunskap för att säkra sina privata och yrkesmässiga relationer.

Kursstart oktober 2018. Inom kort kan du se schemat här.  
Slut februari 2019.

Vill du öka din förståelse för de juridiska aspekterna i verksamheten? Kanske vill du auktorisera dig som revisor eller registrera dig som fastighetsmäklare? Tillsammans med affärsjuridik och beskattningsrätt ger kursen juridisk kompetens för revisorsauktorisation. För dig som vill bli fastighetsmäklare, med fullständig registrering, svarar kursen mot större delen av de kunskapskrav som ställs inom allmän civilrätt. Läs mer på www.fastighetsmaklarnamnden.se

Hur ska du säkra dina avtal både som privatperson, företagare och arbetstagare?
När föreligger ett avtal och vad ska du tänka på då du förhandlar ett avtal?
Vad för bolagsformer finns det och hur kan verksamheten bedrivas i dessa?
Vad har bolagsmännen för ansvar intern och extern?
Vilka regler gäller för marknadsföring av varor och tjänster?
Vad har du för rättigheter som hyresgäst, skall du köpa en bostadsrätt eller sälja en fastighet, vill du reklamera en inköpt vara eller upprätta ett testamente?
Vilket straffrättsligt ansvar föreligger?
Vad händer om tvisten är framme? Hur går en domstolsförhandling till?

Du får en djupare insikt i hur samhället reglerar relationer mellan individer, grupper, organisationer och företag av olika slag. Här tränas du i att lösa enklare juridiska problem i olika sammanhang. Till din hjälp har du författningstext och andra rättskällor.

Kursinnehåll

 • Tyngdpunkt på centrala civilrättsliga regler såsom rättskapacitet, avtal, köp av lös egendom, fordringar, fastighetsrätt, skadestånd, familjerättens ekonomiska regler, successionsrätt och arbetsrätt 
 • Associationsrätt 
 • Översikt av den svenska rättsordningens uppbyggnad och grundläggande rättskällor 
 • Översikt av marknadsrätt, förvaltningsrätt, processrätt och EG-rätt

Kursen sker på halvfart och avslutas med en skriftlig tentamen. Under kursen får ni också träffa en eller två gästlärare.

Du har möjlighet att med en godkänd tentamen tillgodoräkna dig högskolepoäng för kursen.
Enligt Stockholms universitet generella regelverk gäller följande; för att få en tillgodoräknandeansökan prövad  så måste den sökande vid det tillfället vara inskriven vid Stockholms universitet och där ha tagit minst 7,5 högskolepoäng med godkänt resultat sedan tidigare.
Om ovanstående kriterier är uppfyllda prövas varje ansökan individuellt och om institutionen vid en prövning anser att den aktuella kursen motsvarar någon av kurserna som ges vid Juridiska institutionen så godkänns tillgodoräknandet.

Mål

 • Efter kursen förväntas du kunna:
 • Utnyttja centrala rättskällor 
 • Använda juridisk metod och terminologi 
 • Förklara rättsordningens funktion som konfliktslösare 
 • Identifiera, presentera och lösa juridiska problem inom kursens sakområde. Detta sker bl.a. genom att lämna in en skrivuppgift och även göra en muntlig presentation av den i slutet av kursen.

Förkunskaper

Allmän behörighet till universitet. Vi gör inget urval, du behöver alltså inte skicka in betyg.

Kursledare

Gordana Gardovic har i flera år undervisat studenter i juridik på såväl Stockholms universitet, Södertörns högskola och Påhlmans handelsinstitut. Hon har därför en god förmåga att presentera juridikens centrala rättsområden på ett mycket pedagogiskt och konkret sätt.

Anmälan

Anmälan sker enligt "först till kvarn-principen". Vi har totalt 20 platser, men förbehåller oss rätten att endast starta kursen med minst 10 deltagare. För mer information om våra allmänna köpevillkor klicka på länken i anmälningsfältet ovan.

Kursstart 16 oktober 2018

Totalt 14 veckor med föreläsningar och seminarier på tisdagar kl 17.30-21.00.
Totalt omfattar kursen 71 lärarledda utbildningstimmar. Varje lektion är 55 minuter.
Det förekommer även lektioner på torsdagkvällar under våren, se schemat högst upp på sidan.

Kursavgift

12 750 kronor inkl. moms. För litteratur tillkommer ca 3 000 kronor som du inhandlar själv. Tentamen ingår i kursavgiften.
Vi kan erbjuda kursavgiften med kostnadsfri avbetalning över tre månader – 4250 kr/mån. Ange i så fall detta i meddelandefältet när du anmäler dig.

Finansiering – förmånliga lånevillkor till kursavgiften
I samarbete med Human Finans erbjuder vi förmånliga lån för utbildningen. Gå in på Human Finans hemsida och följ de enkla instruktionerna. För mer information ta gärna personlig kontakt via telefon.

Vi rekommenderar ett räntefritt lån i 12 månader.  Kostnaden för lånet blir totalt 643 kr vilket inkluderar aviavgifter i 12 månader samt uppläggningsavgiften på 295kr.

Frågor?

Du är alltid välkommen att kontakta oss på 010-157 64 34 eller info@phi.se

Lärare

 • Gordana Gardovic

  Gordana Gardovic

  Gordana kommer från det forna Balkan och har både svensk juristexamen från Stockholms universitet och utländsk juristexamen från f d Jugoslavien. De sista 15 åren har hon också arbetat som lärare i svenska språket. Hon undervisar i ämnet juridisk svenska på Påhlmans Handelsinstitut men driver också juristbyrå med inriktning på humanjuridik, skadestånd och avtalsrätt, och här på Påhlmans Handelsinstitutundervisar undervisar hon i Juridisk svenska och Yrkessvenska.

 • "Gruppen var otroligt bra, det var högt i tak och alla fick chansen att delta- Gordana Gardovic var väldigt bra, öppen och pedagogisk . Det vart en väldigt bra och tajt grupp"

  Mattias Önnerdal, tidigare elev Jöken Mattias Önnerdal
  Jöken, kväll 2016

 • ”Hälsa Anna Öster och tacka för en bra & lärorik kurs, jag har haft mycket nytta av det i mitt arbete”

  Pernilla Magnusson,
  Jöken, kväll ht 2013

 • "Anna är en av de bästa lärarna som jag har haft och hennes förmåga att göra allt intressant är fantastisk. Jag är väldigt nöjd med den här kursen!"

  Christer Lifwergren,
  Jöken kväll ht 2014